Българският бизнес се обяви за директно приемане на еврото, а не за паралелното му въвеждане

Евро пари
03.07.2023 / 10:44

Възможно ли е въвеждането на еврото паралелно с лева? Според българския бизнес най-добрият вариант е най-бързото приемане на европейската валута, а не продължителното й паралелно използване.

Миналата седмица финансовият министър съобщи, че се водят разговори с Европейската комисия и Европейската централна банка дали е възможно еврото и левът да се използват заедно, преди България да бъде приета в еврозоната. От ЕЦБ казаха пред БНТ, че подобна практика не съществува за държави, които не са приети в еврозоната. Какви обаче са възможностите на практика това да се случи?

Възможно най-бързото приемане на еврото е по-добрият вариант за България от продължителното паралелно използване на двете валути. Това е позицията на бизнеса. Голям проблем е и липсата на информационна кампания и множеството анкетни карти, обясняват експерти.

Преговорите на България с ЕЦБ и ЕК са ясен политически знак за присъединяването на страната ни към еврозоната, което ще помогне и за намаляване на страховете в българското общество. Моделът на продължително паралелно използване на двете валути обаче може да доведе до проблеми, посочват от Българската стопанска камара (БТК).

„У нас не е познато, няма данни в друга страна от еврозоната да е внедрила подобен механизъм. Трябва да се стремим към максимално бързо въвеждане на еврото, а не да поддържаме паралелни механизми“, каза Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на BCC.

Фирмите в различните икономически сектори ще имат нужда от ясни параметри за работа и буфер между 3 и 6 месеца, за да ги изпълнят, обясняват от работодателската организация. Добър пример за въвеждането на еврото е Хърватия, посочват експертите:

„В Хърватия, която разгледах наскоро, срокът за паралелна работа беше от септември 2022 г. В продължение на четири месеца те работеха паралелно с тяхната валута, хърватската куна и еврото, и само 15 дни след въвеждането на еврото. Струва ми се, че такъв срок е напълно нормален, но държавата трябва да предприеме някои допълнителни действия в тази посока.Както в Хърватия, банките бяха задължени през целия този период да обменят всички надценки срещу фиксинга, който е Хърватската национална банка, и това е голямо облекчение и смятам, че и държавата трябва да помисли за това у нас“, каза Хазарос Четинян, управител на счетоводна къща.

От бранша посочват още, че периодът за използване на двете валути може да послужи и за приспособяване към еврото, например за пренастройване на счетоводния софтуер.

„Фирмите, които ги разработват, трябва да се подготвят по-рано и това е възможност да се види къде са пробивите, какви са подводните камъни при закръгляването, защото трябва да се използва курс 5 цифри след десетичната запетая“, обясни Рая Петрова, председател на УС Асоциация на счетоводителите и счетоводните къщи.

Актуални проблеми остават липсата на прието законодателство във връзка с членството на страната в еврозоната и липсата на активна информационна кампания, посочват експертите:

"Не говоря само за информационна кампания през медиите, говоря за срещи по места, по общини, по области, за разговори с граждани, за да се видят всички аспекти. Всяка засегната група да види как стои проблемът му От едната страна са потребителите, от другата са малкият бизнес, по-големият бизнес, общините, администрацията. Информационната кампания е изключително важна и трябва да се води на лесен и достъпен език“, каза Станислав Попдончев.

"Законът за въвеждане на еврото в България предстои да бъде приет в пленарна зала. Изключително важно е какво ще се случи в следващите месеци, реално се бави, има въпроси без отговор", допълни Рая Петрова. .

Според законопроекта за въвеждане на еврото в България е предвиден едномесечен преход, в който двете валути ще бъдат в обращение заедно./БНТ

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев