Проблеми с водата в Ямболска област

Чешма
03.07.2023 / 21:41

Продължават проблемите с водоснабдяването в много населени места на Ямболска област. Ситуацията тепърва ще се усложнява, както заради амортизираната водопреносна мрежа, така и поради трайното засушаването в региона.

Най-усложнена е ситуацията в община Тунджа, където и днес в шест села на има проблеми във водоподаването, като в четири села се работи по аварии, а във две налягането на водата е слабо. Според кмета на общината Георги Георгиев с повишаването на температурите и напредването на лятото ситуацията в 44-те села на общината ще се продължи да се усложнява.

„Още не сме стигнали до ситуация, в която по 10 – 15 села да са с такива проблеми“.

В много общини в страната ситуацията е сходна, но проблемът може да се реши единствено чрез държавна намеса, подчерта кметът Георгиев, който е и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

„Това е най-сериозният инфраструктурен проблем на българските общини – остарялата и амортизирана водопреносна мрежа. Проблемът може да бъде решен единствено тогава, когато държавата го направи приоритет. В рамките на няколко години би могло да се подмени цялата водопреносна мрежа“.

Източник: БНР
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев