Овощари от Сливен в готовност за протест

...............................................
04.07.2023 / 18:47

Овощари от Сливен обявиха, че ако до 10 дни Министерство на земеделието не преведе обезщетенията за 100% пропаднали площи ще започнат ефективни протестни действия и ще затворят автомагистрала „Тракия“. Пропадналите площи от овощни насаждения, заради студената пролет в Сливенска област са 16 хиляди декара и голяма част от заетите в бранша няма да реализират продукция от праскови и други овощни плодове на пазара това лято.

Една от причините за протестната готовност на овощарите е, че Министерство на земеделието не е определило срок за изплащане на обезщетенията, въпреки уверенията, че това ще стане, сподели Коста Петков, председател на Сдружение „Българска праскова“.

"Обещано, обещано, но ти живееш в момента. Тези работници искат да им платиш веднага, в момента. Ние имаме направени разходи – торове, препарати, горива, които трябва да се платят също в момента. Никой не иска да му кажеш, че ще му платиш следващата година, като вземеш пари."

Пропадането на сезона води след себе си отрицателен социален ефект в селата, откъдето са и сезонните работници.

"Тези хора нямат работа и отиват в Англия, отиват в Холандия (Нидерландия). Получават по 50, 70, 100 евро на ден и те никога няма да се върнат тук."

Овощарите обявиха, че от 30 години не им се е случвало да нямат плодове и да нямат пари за обработка, за това и се заканват, че ако не им отпуснат обезщетенията, ще протестират.

"Ако не се случи, имаме стачна готовност. Много хора сме пострадали и има голяма маса, които ни подкрепят."

Утре предстоят две срещи на засегнатите земеделци – в Министерство на земеделието и в парламента. На тях трябва да се вземе решение за срока, в който да им бъдат отпуснати обезщетенията за пропадналите площи.

Източник: БНР
Снимка: Стоян Радев
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев