Санкции на ЕС: нов закон за борба с нарушенията

Европейски парламент
06.07.2023 / 14:50

Законът ще гарантира, че санкциите на ЕС се прилагат еднакво в държавите-членки, с общи дефиниции и възпиращи наказания.

В четвъртък евродепутатите в комисията по граждански свободи приеха проект на мандат за преговори относно нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС с 36 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“. Той ще въведе общо определение за нарушения и минимални наказания, за да се гарантира, че те се наказват като престъпления навсякъде в ЕС.

Санкциите на ЕС могат да включват замразяване на средства и активи, забрани за пътуване, оръжейно ембарго и ограничения върху бизнес секторите, наред с други неща. Съгласно предложения закон нарушенията биха включвали незамразяване на средства или неспазване на забраните за пътуване, както се изисква от санкциите, или правене на бизнес с държавни субекти на държави, които са обект на санкции.

Заобикалянето на санкциите също ще бъде наказуемо и ще включва практики като укриване или прехвърляне на средства, които трябва да бъдат замразени, укриване на истинската собственост на имущество и неотчитане на достатъчно информация. Евродепутатите гласуваха за попълване на списъка с дейности, които се считат за заобикаляне.

 

Възпиращи наказания за нарушения

Според предложението нарушаването и заобикалянето на санкциите трябва да бъдат наказуеми престъпления, предвиждащи лишаване от свобода от максимум пет години и глоби до десет милиона евро. Когато компаниите нарушават или заобикалят санкциите, те трябва да бъдат изключени от обществените търгове. В приетия текст евродепутатите определят максималната глоба, която компаниите ще плащат до 15% от общия годишен оборот и добавят нови утежняващи обстоятелства, като например военни престъпления и възпрепятстване на разследвания, които водят до по-високи наказания. Те също така се стремят да гарантират, че законът няма да се прилага за хуманитарна помощ и подкрепа.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Софи Ин 'т Велд (Renew, Холандия) каза: „Санкциите имат въздействие само когато се прилагат стриктно и равномерно в целия Европейски съюз. Толкова много богати руснаци са в състояние да продължат да живеят луксозния си начин на живот и компаниите правят огромни печалби, като нарушават и заобикалят санкциите. Тази безнаказаност трябва да спре веднага. По време на преговорите Парламентът ще се стреми да хармонизира правилата във възможно най-голяма степен, за да предотврати пазаруването на форуми от санкциониране на нарушителите. Разчитаме на Съвета да има същото ниво на амбиция."

 

Следващи стъпки

Евродепутатите също разрешиха започването на междуинституционални преговори с правителствата на ЕС с 36 гласа „за“, 2 „против“ и 2 „въздържал се“. След като бъде одобрен от целия парламент, той ще стане позицията на евродепутатите за разговорите по окончателния вид на законодателството.

 

Фон

ЕС е приел повече от 40 режима на санкции срещу трети страни като част от своята обща външна политика и политика за сигурност, най-скоро срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна. Въпреки това Комисията оценява че непоследователното прилагане на санкциите на ЕС е подкопало тяхната ефикасност.

За да постави основите за криминализиране на нарушенията на санкциите на ЕС по единен начин, Парламентът се съгласиха през юли 2022 г. да добавят нарушения на санкции към списък от „особено тежки престъпления с трансгранично измерение", за които ЕС може да приеме минимални правила. Съветът прие това решение през ноември 2022 г. и Комисията внесе предложение за хармонизиране през декември 2022 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев