Денков към Зеленски: Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност

...............................................
06.07.2023 / 16:33

За мен е удоволствие да Ви посрещна в София и да изразя лично своята и на българското подкрепа на Украйна в борбата руската агресия. България е последователна в подкрепата за суверенитета и независмостта на Украйна. Убедени сме, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Това заяви премиерът Николай Денков в съвместната пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Министерския съвет.

"Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия от международно признатите граници и да понесе отговорност, включително за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България, заради историческата, културната, езикова и географска близост между двете страни. Освен това в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница. Поради всичко това, страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора само на няколкостотин километра от нашите граници", заяви Денков.

"Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев лично се ангажираха за европейска подкрепа на Украйна. Кабинетът "Петков" включи нашата страна в усилията на ЕС и НАТО в помощ на Украйна - политическа и дипломатическа, хуманитарна и военно-техническа. Нашата страна втори дом за стотици хиляди украински бежанци, избягали от войната", посочи той.

По думите му три решения на парламента поставят България на едно от челните места по подкрепа на Украйна. "Страната ни подкрепи всички санкционни пакети срещу Русия, въпреки икономическите трудности и чувствителността в областта на ядрената енергетика", допълни той. "Тя стана особено силна в последните месеци в резултат на това Народно събрание и излъченото правителство", заяви министър-председателят.

"Неотклонен приоритет остава защитата на правата на българското малцинство в Украйна. Вярваме, че легитимните интереси на нашите сънародници ще бъдат взети предвид в реформите, включително при изграждането на цялостната правна рамка по отношение на защитата на правата на малцинствата в Украйна. Българите в Украйна са мост на сътрудничество не само между нашите две държави, но и между ЕС и Украйна", допълни още Зеленски.

Денков също така посочи, че мястото на Украйна в сърцето на европейската сигурност - в НАТО и ЕС. Той се ангажира, че България ще помага на Украйна да се подготвя за членство в двете организации. И изрази готовност страната ни да участва в следвоенното възстановяване на Украйна.

На въпрос дали България ще продава оборудване на АЕЦ "Белене" Денков заяви, че са започнали сериозни разговори дали биха могли реакторите да се ползват в една от атомните централи в Украйна. "Има много технически, финансови и икономически параметри, но разговорът по същество е за голямото оборудване дали би могло да се реализира тази сделка", заяви още той.

Източник: DarikNews
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев