Устойчиви продукти: „Искаме да помогнем на потребителите и отговорния бизнес“

Биляна Борзан
07.07.2023 / 21:22

Биляна Борзан е член на парламентарната комисия по защита на потребителите и води работата на Парламента по нови правила за повече възможности на потребителите да правят избор по екологични съображения, както и за изисквания към компаниите за по-трайни продукти.

Говорихме с нея за отражението на тези правила за хората и фирмите в ЕС. Прочетете откъси от разговора по-долу и гледайте цялото интервю на канала на Европейския парламент в Youtube:

 

Европейският парламент работи по няколко законодателни инициативи, свързани със защитата на потребителите. Вие водите дискусията относно актуализирането на правилата за забранените търговски практики. Какво иска Парламентът?

Аз съм много горда от работата по тази тема, защото смятам, че в крайна сметка тя ще доведе до малка революция за потребителите. Ние искаме да защитим потребителите, но също така и отговорния и прогресивен бизнес.

Искаме да забраним всякакви практики и твърдения, които не се основават на отлични екологични характеристики, а също така и твърдения, свързани с компенсиране, тъй като те са много подвеждащи. Искаме да забраним предсрочното остаряване на продукти. Искаме и да направим така, че продуктите да могат да бъдат поправяни.

 

Защо се налага тази актуализация?

Има милиони различни твърдения върху продуктите: че са екологични, естествени... Искаме да направим така, че когато потребителите видят подобен етикет, те да бъдат уверени, че наистина става дума за екологичен продукт.

Производителите са умни; те знаят, че потребителите все повече са наясно колко е важна чистата околна среда, какви са нашите цели за зеления преход и са готови да платят малко повече, ако са сигурни, че даден продукт е екологосъобразен.

За съжаление понякога зад подобно твърдение не стои нищо. Искаме да въведем ред в тази джунгла от етикети, за да имат увереност потребителите, че когато купуват нещо, то наистина е екологосъобразно.

 

Вие потърсихте становището на бизнеса за тези нови правила. Мислите ли, че те са съгласни с тях?

Мисля, че те са наясно, че нещата трябва да се променят. Ние искаме да помогнем на онези, които правят бизнес по екологосъобразен начин и не успяват да се представят успешно, тъй като има много фалшиви твърдения.

Промяната в тези правила свързана ли е със законодателството за правото на поправка, което най-сетне е в процес на изготвяне?

Да кажем, че тези две досиета имат обща цел. Искаме да направим поправките възможни и да се откажем от модела на икономика „потребяваш и хвърляш“.

Сега продуктите са на изгодни цени, а частите за замяна са понякога скъпи. Потребителите решават да купят нов продукт, защото ако се обадите и Ви кажат, че цената на елемента, който трябва да се замени, е 60% от цената на целия продукт, започвате да си мислите „Може би след няколко месеца или няколко седмици ще имам нов проблем...“ Затова хората купуват нови продукти и захвърлят предишния, дори ако той може лесно да се поправи.

 

Защо е толкова скъпо да се поправи един продукт, когато се развали?

Не искам да разпространявам конспиративни теории, но изглежда, че има цяла система, която ни кара да купуваме нови продукти. Когато попитате производителите защо правят това, те казват, че е защото потребителите искат нови модели. Мога да разбера, ако говорим например за дамски обувки. Но не съм сигурна, че някой си купува пералня, защото има нов модел на пазара.

Броят на местата, които предлагат поправки, намаляват всяка година. В по-малките градове в ЕС понякога е невъзможно да намериш оригинални части за замяна. А цената на тези части е твърде висока. Цялата система работи така, че потребителите са принудени да купят нов продукт, защото поправката е невъзможна. Дори и ако над 70% от тях биха предпочели да поправят стария продукт вместо да купят нов.

 

Как могат да бъдат създадени условия за намаляване на цените на частите?

Мисля, че всички разбират, че настоящият начин на работа не е устойчив... Ако бизнесът види, че има възможности за печалба от производството на части за замяна, всички ще бъдем доволни. А околната среда ще се подобри.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев