Търсене и спасяване: Евродепутатите настояват за повече действия на ЕС за спасяване на животи в морето

Евродепутатите желаят да видят по-активни и координирани операции по търсене и спасяване. © АНГЕЛОС ЦОРЦИНИС / AFP
13.07.2023 / 19:49

Депутатите искат ЕС и държавите-членки да извършват по-активни и координирани операции по търсене и спасяване (SAR), като граничната агенция Frontex играе ключова роля.

След пленарен дебат в сряда Европейският парламент днес прие с вдигане на ръка резолюция, призоваваща държавите-членки и Frontex да осигурят достатъчен капацитет по отношение на плавателни съдове, оборудване и персонал, предназначени за SAR и по-проактивна и координиран подход с цел ефективно спасяване на животи в морето. Държавите-членки трябва също така да използват пълноценно корабите, управлявани от неправителствени организации. Трябва да се създаде цялостна мисия на ЕС за SAR, изпълнявана от властите в държавите-членки и Frontex, казват евродепутатите.

Парламентът категорично осъжда престъпната контрабанда и трафик, като същевременно заявява отново, че безопасните и законни пътища, особено чрез презаселване, са най-добрият начин за избягване на жертви в морето. Евродепутатите също така предлагат повече информация за опасностите от този маршрут да се разпространи сред хората в трети страни.

 

Сътрудничество с трети страни

Резолюцията изисква от Комисията да предостави изчерпателна информация за всички видове подкрепа, която ЕС и неговите държави членки предоставят на граничната и бреговата охрана в трети държави, включително Либия, Турция, Египет, Тунис и Мароко. Тъй като спасените лица трябва да бъдат слизани само на безопасно място, членовете на ЕП призовават Комисията и националните власти да оценят твърденията за сериозни нарушения на основните права от либийската брегова охрана и да прекратят подобно сътрудничество, ако тези нарушения бъдат доказани.

Евродепутатите също така настояват Комисията да представи предложения за обвързване на финансирането на трети страни с тяхното сътрудничество за управление на миграционните потоци и с борбата срещу трафикантите на хора и трафикантите на мигранти.

 

Фон

Операции по търсене и спасяване и дейности по дебаркиране, извършвани от държави-членки на ЕС не са обхванати от обща правна рамка на ЕС, с изключение на тези дейности, извършвани в контекста на ръководени от Frontex съвместни операции по море.

Според Международната организация по миграция (МОМ) 27 633 души са регистрирани като изчезнали (предполагаемо мъртъв) в Средиземно море от 2014 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев