Денков определи като провокация коментарите на президента Радев за войната в Украйна

Николай Денков
14.07.2023 / 16:13

Премиерът Николай Денков определи като провокация днешните коментари на президента Румен Радев за войната в Украйна. След като се завърна от Румъния, министър-председателят каза, че не Володимир Зеленски настоява да води войната, а този, който я е започнал. Премиерът заяви, че няма да влезе в тона на провокацията, но ще защитава българските национални интереси и допълни:

"Войната е започната от Русия и най-лесният, най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме похода на Евгений Пригожин. Вторият начин да осигурим нашата стабилност и нашата защита е ние да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната ни сигурност. Така че по никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете повече от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност".

Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Това каза пред журналисти на ВИП терминала на летището премиерът Денков, след като се завърна от посещение в Румъния, попитан как Президентството и Министерският съвет ще работят заедно предвид острия тон в последните седмици.

"Няма да вляза в този тон. Винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам“, каза още Денков и допълни, че ще говори по начин, който защитава българските национални интереси.

Повод за неговите коментари беше изказване на Румен Радев по-рано днес при откриването на Роженския събор на националното творчество, в което той критикува правителството. Според президента изпращането на военна помощ на Украйна не повишава сигурността на България, а дори напротив - води до удължаване на войната.

Източник: БНР
Снимка: БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев