На 103 години си отиде политикът Ценко Барев

Ценко Барев
16.07.2023 / 16:46

Отиде си големият общественик и земеделски деец - Ценко Барев. Той е починал в петък на 103-годишна възраст.

Целият му живот е свързан с политиката, която развива Българския земеделски народен съюз, припомня БНТ. Член е на задграничната организация Български национален комитет "Свободна и независима България" (БНК), основана от Г.М. Димитров.

Редактор е на различни издания и автор на брошури, статии и книги, сред които "С перо в изгнание" и "Принос към история на България земеделски съюз народен съюз".

"През 1990 година лично аз го закарах до аерогарата Шарл де Гол, за да се завърне в България след 45-годишно изгнание. Ръководителят на Българското Освободително Движение, верен потомък на Александър Стамболийски и Г. М. Димитров беше лежал в затвора по царско време и по времето на комунистическата система. Сто хилади българи посрещнаха Барев по пътя му към София.

В моменти на добро настроение, Ценко обичаше да цитира Тодор Живков "Вие не ме харесвате, ама като дойде Барев, ще видите за какво става дума".

БСП и СДС направиха всичко възможно за да не го допуснат него и истинските демократи до българския парламент и успяха. Още тогава се роди "Ротацията", която виждаме днес.

Преди един месец, въпреки загубеното вече зрение, той ми подписа последната си книга", написа Божидар Чеков във фейсбук".

Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/na-103-godini-si-otide-politikat-tsenko-barev
Снимка: Корица на книгата на Ценко Барев
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев