Премиерът Николай Денков ще участва в срещата на върха на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави

Николай Денков
17.07.2023 / 09:05

Премиерът Николай Денков ще участва в срещата на върха на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави. Форумът е днес и утре в Брюксел.

Основен акцент на срещата, в която ще участват също председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, ще бъде икономиката. ЕС се опитва да диверсифицира вноса на ключови суровини, които доставя от Китай като литий и очевидно ще търси възможности за тази цел. Чили е особено важна за европейската стратегия. Там се намират 25 на сто от световните залежи на литий и се добива 28 на сто от кобалта в света.

ЕС и латиноамериканските и карибските държави обаче са на коренно противоположни мнения по два въпроса - войната в Украйна и търговското споразумение с Меркосур - южноамериканския общ пазар.

Според "Политико" представителите на латиноамериканските страни изобщо не искат да се споменава думата "война". Две от държавите - Куба и Никарагуа, признаха през 2014 година резултатите от референдума в Крим. От латиноамериканската и карибската общност настояват още Европа да се извини за колониалното минало. Почти сигурно е, че на срещата няма да присъства президентът на Венецуела Николас Мадуро, а ще бъде представен от вицепрезидентката Делси Родригес.

Източник: БНР
Снимка: БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев