Парламентът укрепва почтеността, независимостта и отчетността

Европейски парламент
19.07.2023 / 14:07

През последните месеци беше приет набор от широкообхватни реформи, насочени към укрепване на почтеността, независимостта и отчетността, като същевременно се защитава свободният мандат на членовете на ЕП.

Тези мерки имат за цел да засилят почтеността и да затворят вратичките, за да защитят институцията и нейните членове от опити за намеса в работата на Парламента.

Председателят на Европейския парламент Роберта Метсола каза: „Реформите, които въведохме през последните месеци, повишават целостта на системите на Парламента, правят вземането на решения по-прозрачно и укрепват Парламента като цяло. Искаме да консолидираме доверието на европейските граждани и да утвърдим отново Европейския парламент като отворена институция. Следващата година ще се върнем с по-модерен и по-ефективен парламент.

 

Затваряне на вратички

Изпълнявайки плана за реформа, предложен от президента Метсола през януари 2023 г. и одобрен от ръководителите на парламентарните групи за повишаване на почтеността и отчетността, Бюрото одобри ревизирани правила за бившите членове (нова политика за въртящи се врати), нови правила за достъп до парламента и задължения за прозрачност на участие на представители на интереси в събития, провеждани в сградите на Парламента. Той също така постигна съгласие за преразглеждане на вътрешните правила относно подаването на сигнали за нередности.

Парламентът също така засили сътрудничеството си с националните съдебни и правоприлагащи органи, като реагира бързо по искания на националните органи, наред с другото, за снемане на парламентарен имунитет.

Отделно лидерите на групи изясниха правилата относно неотложните дебати за правата на човека в пленарна зала, за да защитят процедурата от неоправдана намеса. След резолюции от декември 2022 г. и януари 2023 г. ръководителите на групи в Председателския съвет също одобриха насоки за подкрепа на членовете на ЕП и персонала в отношенията им с представители на трети държави (дипломати и държавни представители). Парламентът най-накрая получи отговор на своя призив за амбициозен и независим орган на ЕС по етика, тъй като Комисията представи предложението за междуинституционално споразумение. Президентът пое ръководството на преговорите за резултат, който отразява амбициите на Парламента.

Успоредно с това комисията по конституционните въпроси предложи промени в правилника за дейността на парламента. Те включват: по-широк обхват на задължителните декларации на членовете за срещи с трети лица; забрана на дейностите на неформални групи за приятелство, които могат да доведат до объркване с официалните парламентарни дейности; по-ясни правила за избягване на конфликти на интереси и повишена прозрачност във финансовите декларации на членовете. Комисията също така предлага засилена роля на консултативния комитет относно кодекса за поведение и преразгледан списък със санкции. Окончателното гласуване на тези мерки ще се състои на пленарното заседание през септември.

Мерките са в отговор на пленарни резолюции, призоваващи за увеличаване на прозрачността и отчетността, както и за по-силна култура на сигурност по отношение на опитите за чужда намеса.

 

Допълнителни препоръки

Други средносрочни и дългосрочни мерки бяха предложени от специалната комисия за чужда намеса във всички демократични процеси в Европейския съюз, включително дезинформация, които бяха обсъдени и гласувани по време на пленарната сесия през юли 2023 г.

 

Лесно достъпна информация

Уебсайтът на Парламента вече предоставя централизирана и лесно достъпна информация, свързана с почтеността на парламентарната работа в нов раздел „Прозрачност и етика“.

 

Напредък в политиките срещу тормоз

Президентът Метсола упълномощи квесторите да работят по предложения за укрепване на политиките на парламента срещу тормоза. На 10 юли Бюрото реши да създаде служба за медиация и даде политическата си подкрепа за въвеждането на задължително обучение за членовете на ЕП. Бюрото също се съгласи да подобри съществуващата процедура на Консултативния комитет, разглеждаща жалби за тормоз, засягащи членове.

 

Повишаване на осведомеността и обучение

За да съпътства всички промени и да гарантира правилното им прилагане, Парламентът провежда редовни кампании за повишаване на осведомеността относно задълженията на членовете на ЕП и персонала. Той предлага специално обучение на персонала и членовете, за да се гарантира, че всеки има ясно разбиране за изискванията за етика и прозрачност, които са налице, за да се гарантира почтеността на парламентарната работа.

 

Модернизиране на начина на работа на парламента

Освен това през януари 2023 г. Председателският съвет стартира по-широка реформа на начина на работа на Парламента, която обхваща законодателното, бюджетното, контролното, пленарното и външното измерение на работата на Парламента.

 

Преглед на реформите е наличен тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев