Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Имаме проблеми с поддръжката на МиГ-29

МИГ-29
19.07.2023 / 17:52

„Имаме проблеми с поддръжката на изтребителите МиГ-29. Ще разчитаме на МиГ-29, докато управлението на въздуха може да бъде поето от F-16.“ Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в Комисията по отбрана на Народното събрание.

Тагарев каза, че МиГ-29 се поддържат с труд, но двигателите им не могат да се поддържат така дълго време.

„Надяваме се да можем да сключим договор за ремонт на нашите двигатели“, каза той и допълни, че това ще позволи на България да използва нашите самолети за по-дълъг период от време.

Военният министър обясни, че по поддръжката на МиГ-29 има две процедури – едната е за закупуване на двигатели, но не нови, а такива, които отговарят на изискванията, и втората процедура е за ремонт на двигателите. Тагарев каза, че фирма "ТЕРЕМ" е спечелила процедурата, но се е оттеглила, тъй като това е решение на борда на дружеството и вероятно е на базата на оценка на риска.

„Има проблеми с намирането на военни на всички нива“, призна министърът и допълни, че с удоволствие ще гласува увеличение на заплатите на военнослужещите между първо и второ четене на бюджета.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев