Владимир Малинов: Разширяването на Чирен е важно за целия регион

Владимир Малинов
21.07.2023 / 09:44

Започват строителните дейности на наземни и подземни участъци от газохранилището в Чирен за неговото разширяване. Строителната площадка е открита.

Разширението на Чирен е важно не само за България, но и за целия регион, отбелязва пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". По думите му безспорно това ще има съществено влияние върху българския пазар и сигурността на доставките за българския пазар.

Втечненият природен газ започва да заема много по-голям пазарен дял и този дял ще продължи да расте. Затова трябва да се осигурява повече място за съхранение, поясни Малинов.

Има значителен интерес от съседни държави за резервиране на този бъдещ капацитет, коментира Владимир Малинов в предаването "Преди всички".

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" "дори вече регионалното е тясно" и трябва да се мисли "малко по-глобално".

В газовия оператор разглеждат и възможността за реализиране на втори терминал на Александруполис през общата проектна компания с гръцката страна. Има издаден лиценз за втори плаващ терминал, но не е взето окончателно решение.

"2022 г. имаше спад на потреблението в България с 20%, но това е временна ситуация", смята Малинов. Прогнозата на "Булгартрансгаз" е, че в средносрочен план потреблението на природен газ ще се увеличи.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев