Закон за устойчивостта на киберпространството: Евродепутатите подкрепят плана за повишаване на сигурността на цифровите продукти

Европейски парламент
21.07.2023 / 10:45

Нови правила за киберустойчивост, приети в сряда, ще установят единен набор от изисквания за киберсигурност за всички цифрови продукти в Европейския съюз.

Проектозаконът за киберустойчивост, одобрен от Комитета по промишленост, изследвания и енергетика, има за цел да гарантира, че продуктите с цифрови функции, напр. телефони или играчки, са сигурни за използване, устойчиви на кибернетични заплахи и предоставят достатъчно информация за техните свойства за сигурност.

Евродепутатите предлагат по-точни дефиниции, изпълними срокове и по-справедливо разпределение на отговорностите. Проектоправилата поставят продуктите в различни списъци въз основа на тяхната критичност и нивото на риск за киберсигурността, което представляват. Евродепутатите предлагат да се разшири този списък с продукти като софтуер за системи за управление на самоличността, мениджъри на пароли, биометрични четци, интелигентни домашни асистенти, смарт часовници и частни охранителни камери. Продуктите също трябва да имат актуализации за сигурност, инсталирани автоматично и отделно от функционалните, добавят евродепутатите.

Те също така подчертават значението на професионалните умения в областта на киберсигурността, като предлагат програми за образование и обучение, инициативи за сътрудничество и стратегии за подобряване на мобилността на работната сила.

 

Цитат

Водещият евродепутат Никола Данти (Renew, IT) каза: „С непрекъснато нарастващата взаимосвързаност киберсигурността трябва да се превърне в приоритет както за индустрията, така и за потребителите. Сигурността на Европа в цифровата област е толкова силна, колкото и най-слабото й звено. Благодарение на Закона за устойчивост на киберпространството, хардуерните и софтуерните продукти ще бъдат по-сигурни в киберпространството, уязвимостите ще бъдат коригирани и киберзаплахите за нашите граждани ще бъдат сведени до минимум.

 

Следващи стъпки

Членовете на Европейския парламент от комисията по индустрията подкрепиха проекта на акта за киберустойчивост с 61 гласа "за", 1 "против" и 10 "въздържал се". Те също така гласуваха за започване на преговори със Съвета с 65 гласа "за", 2 "против" и 5 "въздържал се" - решение, което ще трябва да бъде одобрено от пълната камара на предстояща пленарна сесия.

 

Фон

Новите технологии идват с нови рискове, а въздействието на кибератаките чрез цифрови продукти се е увеличило драстично през последните години. Потребителите са станали жертва на пропуски в сигурността, свързани с цифрови продукти като бебефони, прахосмукачки роботи, Wi-Fi рутери и алармени системи. За бизнеса значението на гарантирането, че дигиталните продукти във веригата за доставки са сигурни, стана ключово, като се има предвид, че трима от всеки пет доставчици вече са загубили пари поради пропуски в сигурността на продуктите.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев