Спонсорирано от Москва училище в България затваря врати

Частно училище "Юрий Гагарин" в Камчия
21.07.2023 / 20:56

Частното училище "Юрий Гагарин" в българския курорт Камчия, което е част от най-големия детски лагер извън Руската федерация и собственост на кметството на Москва, затваря врати. В инспекцията по труда във Варна вече е постъпило заявление за съкращаване на над 30 души - учители и служители. За ситуацията е уведомено и Регионалното управление на образованието – структура към МОН, но без подробности.

Уведомяването за масовото съкращаване на учители е по чл. 328, ал. 1 от Кодекса на труда (прекратяване на дейност). Неофициално от работещи в училището стана ясно, че финансирането му от руска страна е спряно още след началото на войната в Украйна миналата година и ръководството не може да се справи с издръжката.

Имаше индикации за затваряне на училището преди година, след като Русия започна война в Украйна, но това не се случи.

Освен предвиденото съкращаване на учители, за летните детски лагери, които Спортно-оздравителният комплекс - "Камчия" организира от няколко години, се обявиха от родители, записали децата си при тях. Срещу 50 лв. на ден с включен транспорт от Варна и обратно и храна, деца от всички националности няколко поредни години посещаваха различни образователни занимания в детски лагер "Радуга" в комплекс "Камчия".

Лагерът и училището са част от комплекса, който през 2008 г., при правителството на премиера Сергей Станишев (2005-2008 г.), България продаде на Москва за по-малко от 10 лв. на квадратен метър. Теренът е 80 дка и се намира в непосредствена близост до устието на река Камчия.

Станка Шопова беше дълги години в борда на директорите на комплекс "Камчия" - между 2007 и 2018 г. До промените през 1989 г. тя беше близък съратник на социалистическия лидер Тодор Живков и председател на ЦК на ДКМС - младежката комунистическа организация.

За да улесни руската инвестиция, кабинетът "Станишев" даде и над 7,5 млн. лв. за изграждането на магистрален водопровод до комплекса с дължина 10,5 км.

По-късно в "Камчия" са построени хотелски и училищни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, вили и др. На откриването - най-късно на 9 септември 2010 г., по време на първото правителство на Бойко Борисов, само няколко месеца преди да бъде отстранен по подозрение за корупция, присъстваха тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков и самият Борисов.

През следващите години се лансират идеи за прехвърляне на собствеността върху комплекса "Камчия" директно на руската държава, превръщането му в културна точка за прокарване на руските интереси в Европа, бизнес инкубатор по подобие на Силициевата долина под мотото "Стартъп Евразия", за което също имаше активна реклама. Сметките бяха запорирани два пъти заради неплатени данъци и такси.

До края на учебната 2022/2023 година в училището в „Камчия“ са се обучавали около 110 деца от Варна и Бургас. При затварянето му те ще бъдат разпределени в училищата на територията на двете области.

Таксите започват от 8560 лв. за подготвителна група и достигат до 10 400 лв. за ученици в прогимназиален курс. За гимназист там излиза 9999 лв. на година.

Към днешна дата не е обявен прием за новата учебна година – 2023/24.

Последната публична информация на сайта на комплекса е от 14 февруари 2022 г. – 10 дни преди руската армия да нахлуе в Украйна.

Наскоро българският депутат Ивайло Мирчев (ССД-ДБ) коментира, че България трябва да си върне руския лагер в "Камчия" като следваща точка за излизане от зависимостта на страната ни от Русия.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев