На 23 юли е Световният ден на бабата

Да си живи и здрави всички български баби!
23.07.2023 / 16:19

На 23 юли е Световният ден на бабата и той е отбелязван в много страни по света. Идеята тръгва от САЩ, където на този ден отбелязват деня на Gorgeous, в свободен превод - Ден на най-добрата баба, съобщава RegNews.NET.

Макар идеята за този своеобразен празник да идва отвъд океана, България има далеч по-древни традиции в почитането и уважението, което отдаваме на този стожер на патриархалното семейство. Защото бабата отглежда най-младите поколения в рода, с нейните манджи и сладки приказки са свързани едни от първите детски спомени, тя пази паметта и традициите и ги предава по-нататък.

„Животът е измислил бабата, за да се радва на съществуването си, затова нашенецът е прилепил към него поговорката „Трай, бабо, за хубост!”, мислейки, че живот и баба са едно”, пише мъдро в своя книга професорът от ВТУ Радослав Радев. С бабата се шегуваме, но и на нея сме кръщавали цветя (бабин прешлен, бабина душица), гъби (бабино ушенце), крепости (Баба Вида), явления – бабина вода, бабина риза.

И в живота, и във фолклора БАБАТА е институция, която в днешно време, макар и осъвременена, е непоклатима. Сега и бабите не са това, които са били, но все още с любов се грижат за внуците си, предават им първите житейски уроци и са тяхната най-стабилна опора.

Източник: https://www.regnews.net/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев