Заместник-министърът на отбраната: Няма военна заплаха за България

Атанас Запрянов
25.07.2023 / 11:00

„Изказването на руския депутат Пьотр Толстой е нагло, недопустимо, неприемливо и не отговаря на международното право и нормалните отношения между страните“, каза днес зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БТВ. Той уточни, че не приема казаното като пряка военна заплаха.

Това става по повод думите на руския депутат Пьотър Толстой, който е заместник-председател на руската Дума (долната камара на Федералното събрание - парламента на Русия).

В предаване, излъчено по местната телевизия "Русия 1", след като Толстой казва, че Русия трябва да контролира Черно море, той добавя:

"В България по крайбрежието все още има наши граждани. Там ще започнат демонстрациите, не се притеснявайте. В този смисъл ние нямаме проблеми там."

Следва въпрос на водещия: „Само да снимаме ли?“.

„Ще стреляме, но първо трябва да приключим с Украйна“, казва Толстой, включвайки в отговора страната, с която Русия започна война на 24 февруари 2022 г.

"Това изказване е симптом за начина на мислене в близкото обкръжение на Путин и как тези хора доста несериозно възприемат военния инструмент като средство за неоимперски амбиции и толкова несериозно говорят за война срещу държави, които са членки на НАТО. Нека българите са спокойни, няма военна заплаха за страната ни. Не трябва да се привързваме към пропагандните внушения на Толстой", обясни Запрянов.

Той добави, че на срещата на високо ниво във Вилнюс НАТО за пореден път обяви, че ще отговори категорично на всяка агресия срещу своя член. "Вече имаме регионални планове. На територията на страната има многонационална бойна група с рамкова държава Италия, която преди няколко седмици проведе учение и показа готовност да прерасне в бригада. При нападение на територията на България до няколко дни се знае кои сили и откъде ще дойдат. Мисля, че тези пропагандни изявления на политици като г-н Толстой целят преди всичко да всяват страх. Да дестабилизират населението в България и Румъния и да мобилизират техни подставени лица да се противопоставят на помощта, която даваме на Украйна”, каза зам.-министърът на отбраната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев