Съдия оглави Върховната административна прокуратура и става заместник на Сарафов

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предложи съдия Елена Каракашева за поста, а днес е представил номинацията й пред прокурорската колегия на ВСС
26.07.2023 / 15:05

Съдията от Върховния касационен съд Елена Каракашева беше назначена днес за зам.-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура, съобщи lex.bg. Предложението Каракашева да бъде заместник на главния прокурор бе на Борислав Сарафов, който днес лично е представил номинацията на Каракашева пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тя ще встъпи в длъжност на 1 септември. В момента Сарафов има само един заместник - Мария Павлова, която е зам.-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура.

"Тя е изключително принципен и стойностен човек и магистрат. Притежава завиден опит като администратор - дълги години беше председател на Районния съд в Сливница и после зам.-председател на Софийския апелативен съд. Минала е през всички нива в системата", заяви Сарафов, цитиран от lex.bg при представянето на номинацията на Каракашева.

"Сами по себе си личността, професионализмът и заеманата в момента от нея позиция ми дават ясната увереност, че ако заеме позицията на зам.главен прокурор при ВАП, ще придаде не само тежест, но и авторитет и стабилност на институцията, от която тя се нуждае в този момент. Авторитетно би било за прокуратурата съдия от ВКС да заеме позицията на зам.главен прокурор", каза Сарафов.

Преди малко повече от три години Каракашева беше повишена в Наказателната колегия на ВКС. Преди това беше зам.-председател на Софийския апелативен съд, а още по-рано правораздава в Софийския окръжен съд.

Източник: dnevnik.bg
Снимка: Велко Ангелов
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев