Прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред насилието, настоя Денков

Премиерът Николай Денков
30.07.2023 / 19:56

Прокурорите, а бих казал и съдиите, защото те също имат място в този процес, трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие, с което някак си свикнахме, а това е неприемливо." За това настоя министър-председателят Николай Денков пред Би Ти Ви по повод случая с малтретираното и обезобразено 18-годишно момиче от Стара Загора, въпреки че той няма никакви правомощия спрямо прокурорите и съдиите.

"Всеки от нас трябва да си даде сметка каква е ролята му, за да се случи нещо такова. Това е отвратително престъпление, за съжаление не е първото и с тъга се притеснявам, че няма и да е последното", коментира Денков.

По думите му политиците са от една страна. "Всеки от нас трябва да знае, че насилието, речта на омразата трябва да изчезнат в дискусията между нас. За съжаление през последните месеци тази риторика се засили, а тя трябва да изчезне", настоя премиерът.

От друга страна е МВР, което според него трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата, за което вече е говорил с министъра на вътрешните работи, въпреки че случаят е от повече от месец, а полицията в Стара Загора дори не е съобщила за престъплението в информационния си бюлетин в края на юни.

Денков припомни, че в петък беше променен Наказателният кодекс и бяха увеличени наказанията за причиняване на смърт на пътя. "Причината за това беше да има по-голяма строгост. Не може да шофираш пиян, дрогиран, да убиеш човек и след това да минеш с условна присъда. Това е абсолютно неприемливо, по същия начин както този садизъм (към момичето - бел. ред.), трябва веднага да бъде санкциониран", коментира министър-председателят.

Посочи, че не може да се казва, че жертва на едно такова престъпление трябва сама да се бори с насилника, вместо правосъдната система да застане на страната на жертвата. Според него законите трябва да бъдат прецизирани, но ролята трябва да си поемат и другите участници в процеса, защото колкото и строг да е законът, ако след това прокурорите, съдиите толерират този тип насилие, няма да се промени много.

За Денков е изключително важно, когато има престъпление или нарушение, да има максимално бърза реакция, така че извършителят да бъде наказан.

"Това, което виждаме днес, е резултат от тези много години, в които или нямаше наказание или то идва след 5 или 10 години, когато всичко се е размило и в много случаи се получава условна присъда", коментира Николай Денков.

Иска системата трябва отново да започне да работи, така че всеки да знае, че ако направи нещо нередно, ще получи наказание.

Наблегна и на по-дългосрочни неща като важността на семейството, както и на образованието и възпитанието, с които да се борят различните обществени недъзи.

Източник: dnevnik.bg
Снимка: Юлия Лазарова
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев