Стартираме новата седмица с валежи и гръмотевични бури, има обявен жълт код в цялата страна

Времето за 31.07.2023 г.
30.07.2023 / 21:06

През деня с умерен запад-северозападен вятър ще прониква хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В сутрешните часове, главно в западната половина от страната, а около и след обяд и в Източна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На места явленията ще са интензивни и има условия за градушки, съобщават от НИМХ. По-късно вечерта валежите в повечето райони ще спрат. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 27° и 32°, в София – около 28°.

Над Черноморието преди обяд ще е слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и до края на денонощието на отделни места по северното крайбрежие ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, сутринта предимно от юг, около и след пладне - от изток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 28°. Температурата на морската вода е 21°-24°, на север от н. Калиакра е 13°-14°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините облачността ще е предимно значителна. Ще има валежи от дъжд придружени с гръмотевици, на повече места и по-значителни преди обяд в масивите от Западна България. Ще духа умерен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 14°.

В Сливен денят ще започне със слънце, но към обедните часове ще се появят облаци. Ще завали дъжд, придружен от гръмотевици. Максималната температура ще е около 27°.

Жълт код е обявен за понеделник в цялата страна заради очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури. Във всичките 28 области на страната е в сила предупреждението, като ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Очакваните количества валежи в някои райони ще са 5-10 mm, на отделни места до 25-30 mm.

Източник: НИМХ и sinoptik.bg
Снимка: НИМХ
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев