Кметът Стефан Радев и създателят на проекта „Музиката вместо улицата“ маестро Георги Калайджиев се срещнаха днес с журналисти

...............................................
03.08.2023 / 19:48

Кметът Стефан Радев и създателят на проекта „Музиката вместо улицата“ маестро Георги Калайджиев се срещнаха днес с журналисти. Пред тях те представиха резултатите от ползотворното партньорство между Общината и проекта, който развива младите дарования на Сливен. Тази година „Музиката вместо улицата“ чества 15-ия си рожден ден.

Градоначалникът използва случая отново да поздрави и да благодари на световноизвестния цигулар от Сливен за всичко, което е направил за ромската общност в града.

„Този проект е най-успешният и добър пример в областта на интеграцията на малцинствата. Той е толкова важен, колкото и останалите неща, правени в тази сфера в страната досега. Продължение е на една традиция, на нещо, започнато от господин Калайджиев преди много години тук, в Сливен, когато получава подкрепа от тогавашния Народен съвет“, посочи кметът Радев. Според него са важни и постигнатите резултати – младите хора от проекта се занимават с музика, творят и изнасят концерти на родни и световни сцени. В същото време са добри ученици и съвестни граждани. Той изрази и удовлетвореност от доброто партньорство между музикантите от проекта и от Сливенския симфоничен оркестър, които започнаха да изнасят съвместни концерти.

„Ако имаме повече такива успешни проекти, мисля, че напредъкът би бил осезаем. Желанието ми е Община Сливен да продължи да финансира проекта и занапред“, подчерта Радев. Вече няколко пъти Общината отпуска финансова помощ на сдружението. Миналата година бяха дарени бъзвъзмездно 30 хил. лв. Тази година – 40 хил. лв.

На свой ред маестро Калайджиев благодари на Общината в лицето на кмета Радев, за протегнатата ръка и подкрепа.

„Неведнъж съм казвал, че тук в Сливен се чувствам у дома. Едно разкошно чувство е да имаш подкрепата на своя народ, на своите хора и Община, които ни дават сили да продължим да се грижим за тези деца“, заяви още цигуларят. Той благодари и на всички педагози, които обучават и подготвят младите музиканти от проекта.

По време на пресконференцията стана въпрос и за новото начинание на концерт-майстора – проект „Надежда“. Той е насочен към ранното музикално развитие на деца в неравностойно положение. Пред журналистите Георги Калайджиев представи и едно от децата, които посещават школата. Георги Петров, който е на 16 години, е отличник и от година посещава уроци по контрабас. Мечтата му е да се занимава с музика.

По повод 15-годишния юбилей, се планира концерт през ноември в Сливен, сподели още Георги Калайджиев.

През 2008 г. цигуларят и неговата съпруга Мария Хаушилд дават началото на музикалната школа за деца „Музиката вместо улицата“. През нея досега са преминали около 400 деца. Днес, музикалните педагози, които обучават децата да свирят на цигулка, виола, чело, контрабас, пиано, китара, са вече 14. През годините някои от децата от школата продължават образованието си в музикалните училища в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.

На днешната пресконференция присъстваха още директорът на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг, координаторът на „Музиката вместо улицата“ Радка Кусева и един от педагозите от школата Яна Димитрова.

Още снимки от новината

...............................................
...............................................
...............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев