Премахват Паметника на Съветската армия

Паметникът на Съветската армия в София
04.08.2023 / 11:48

Паметникът на Съветската армия в София се превръща от публична в частна държавна собственост. Темата за премахването му вече раздели обществото.

Паметникът на Съветската армия има три основни аспекта - първият е политически, вторият е юридически, третият идеологически-емоционален. Наистина е вече време да се пристъпи към осъществяване на това решение, тъй като за много граждани на София, десетки хиляди, този паметник е символ на един мракобесен режим, между другото признат за противоконституционен и незаконен през 2000-та година с решение на Народното събрание. Това коментира пред BTV „Тази сутрин" Антон Койчев, общински съветник и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ /СДС/. Най-логичното място, където паметникът да бъде преместен, казвам личното си мнение, това е в Музея на социалистическото изкуство, тъй като той има своята художествена стойност.

Аз години наред чувам позициите на десните в София. Вижте, това е - идват избори и отново цялото управляващо войнство, начело с кмета, отново се скри под дебелата сянка на Паметника на Съветската армия, коментира Иван Таков, общински съветник и заместник председател на ПГ „БСП за България". Това е смокиновият лист, който се използва всеки път. Разбира се, това е и рунд пореден от опитите за подмяна на българската история и разбира се, това е част от опитите за реабилитация на фашизма в България, смята още Иван Таков. Нещо много важно трябва да се каже - винаги тази тема преди избори се използва, така беше и март месец преди изборите през април. Аз не смятам, че темата разделя обществото, защото този паметник, първо - паметниците носят памет, то е заложено в името им, а този конкретно монумент носи една много, много сериозна памет каквато е историята за най-човеконенавистния режим в историята на човечеството въобще. Този паметник носи паметта на милиони, милиони жертви на нацисткия режим, коментира още Иван Таков.

Как виждате този траен монумент да бъде преместен, запита общинският съветник от БСП. Това не е сериозно. Целта е просто да бъде съборен и тази част от историята да се забрави, допълни той./bTV, „Тази сутрин"

Източник: CROSS
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев