България е домакин на съвместното българо-американско учение „Тракийско лято – 2023“

Български военнотранспортен самолет "Спартан".
05.08.2023 / 13:52

България е домакин на съвместното българо-американско учение „Тракийско лято – 2023“, което ще се проведе от 5 до 20 август в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). В „Тракийско лято“ участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, ВВС, Съвместното командване за специални операции и формирования от ВВС на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130.

Днес ще бъдат извършени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в „Тракийско лято – 2023“. Транспортният самолет C-130 на ВВС на САЩ ще бъде пребазиран в България на 7 август. В рамките на съвместната подготовка в периода 8-17 август 2023 г. ще бъдат изпълнени дневни и нощни полети със самолета Spartan на българските ВВС и със самолет С-130 на ВВС на САЩ.

Съвместната подготовка се провежда в продължение на над 15 години и допринася за натрупването на богат опит на Военновъздушните сили и Силите за специални операции в реално взаимодействие в международна среда, посочват от Министерството на отбраната.

В края на април се проведе съвместна летателна подготовка с участието на военновъздушните сили на България и Гърция.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев