Промени в закона: Жертвите на домашно насилие трябва да получат незабавна защита

Насилие над жени
05.08.2023 / 15:03

Очаква се жертвите на домашно насилие да получават незабавна защита. Това ще стане след обнародване на законовите промени.

На 7 август народните представители ще се съберат извънредно, за да ремонтират текстовете. За да влезе в действие механизмът, правителството ще трябва да създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие. А докато това се случи потърпевшите ще могат да търсят помощ в кризисните центрове. Един от тях е този във Велико Търново, където се намира 79-годишна пенсионерка, която преживява психически вербален тормоз. Тя сподели пред „bTV“:

„Той ме е псувал. Псуваше родителите ми, майка ми псуваше. Това не се търпи. За мен е недопустимо.“

428 души, сред които и деца, са потърсили защита в центъра за 3 години. През тази година 45 от тях са били изкарани от средата на насилника. По този повод управителят на комплекса за социални услуги „Търновград“-Велико Търново Наталия Петкова разкри:

„Имахме жена, която се върна в средата на насилника и точно след 2 дена ни потърси пак, защото пак беше обект на насилие и след това вече си взе решението.“

Същевременно директорът на „Социални дейности и здравеопазване“ в община Велико Търново Росица Димитрова призова жертвите да ги търсят и да им се доверяват. По думите й се предлагало подслон, както и помощ за задействане на процедурата с адвокати.

Спасителите са категорични, че вербалната агресия не трябва да се търпи и ако нещо се повтори, то никога няма да спре. Само 1% от потърсилите закрила в кризисния център във Велико Търново са мъже.

Източник: https://www.iskra.bg/promeni-v-zakona-zhertvite-na-domashno-nasilie-tryabva-da-poluchat-nezabavna-zashtita/
Снимка: Pixabay
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев