Съдът в Страсбург спря България да върне ирански гражданин със смъртна присъда

Европейски съд
06.08.2023 / 13:07

Европейският съд по правата на човека спря българските власти да върнат в Иран осъден там на смърт мъж. Това стана, след като българският адвокат София Разбойникова поиска от институцията налагане на временни мерки и съдът уважи искането.

Делото е за Али Реза Хасан Бейги Ризи, който пристигна в България в края на 2021 г. Той прие християнството в Швейцария през 2016 г. Работи като учител и започва да проповядва на деца и възрастни. Малко след това той бяга през Турция в България. Тук Държавната агенция за бежанците му отказва закрила с мотива, че е мигрант, а не бежанец. Съдът потвърждава отказа на две инстанции.

Малко след окончателното решение на Върховния административен съд през май близките на Ризи го информират, че е осъден на смърт. Иранецът и адвокатът му подадоха нова молба за новите обстоятелства до Държавната агенция за бежанците, но оттам отново отказаха, като приеха, че не могат да кредитират информацията за смъртната присъда, тъй като не е представена в оригинал.

Адвокатите на Ризи обжалват отказа пред Административен съд София град. Делото е насрочено за 13 ноември. Междувременно обаче в началото на юли Ризи беше задържан в Бусманци.

Заради опасност да бъде върнат в Иран защитниците му подготвят молба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург за налагане на т.нар.

Това става на основание чл. 39 от Правилника на съда. Временните мерки са спешни мерки, които според постоянната практика на ЕСПЧ се прилагат по изключение в случаите, когато жалбоподателят е изложен на сериозен риск от претърпяване на сериозни и непоправими вреди при липса на такива мерки.

Според решението по делото на Ризи съдът е постановил той да не бъде върнат в Иран до две седмици след приключване на производството по жалбата срещу отказа му пред Административен съд София град. Съдът трябва да се произнесе дали има основания за предоставяне на закрила на Ризи предвид факта, че е осъден на смърт.

Междувременно защитата на иранеца иска от Административния съд в София да разпореди Ризи да остане в страната до окончателното произнасяне по жалбата. Съдебният състав, председателстван от съдия Пламен Горелски, отказа с мотива, че повторното искане за закрила цели единствено Ризи да не бъде върнат обратно в Иран. Съдът не намира основание да уважи искането. Същият съдебен съвет ще трябва да се произнесе след заседанието на 13 ноември и дали има основание Ризи да получи закрила в страната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев