Кабинетът обяви над 15 мерки срещу скритата епидемия от насилие

Премиерът Николай Денков и представители на три министерства - на правосъдието, вътрешните работи, труда и социалната политика и образованието и науката, представиха мерките за справяне с домашното насилие.
10.08.2023 / 18:25

Скрита епидемия от години. Така премиерът акад. Николай Денков определи проблема с домашното насилие и обяви над 15 мерки срещу агресията на пресконференция в Министерския съвет след среща с представители на четири министерства - на вътрешните работи, правосъдието, труда и социалната политика и на образованието и науката.

"През последните дни и седмици в медиите се появиха информации за много тежки случаи на насилие. Това е било скрита епидемия през последните години. Окуражени от подкрепата, която получиха от институциите някои от жертвите, много хора се осмелиха да разкажат за техните проблеми", коментира Денков.

Той обясни, че на срещата е направен преглед на цялата налична информация, въз основа на която са формулираните мерки, насочени както към превенцията срещу насилието, така и към подпомагане на жертвите от него. Премиерът даде за пример обсъжданата възможност да се прецизират текстовете в законодателството, свързани с ранните бракове сред малолетните деца, което, по думите му, също е вид насилие.

Денков подчерта, че всички набелязани мерки, които са на ниво Министерски съвет и отделни министерства, ще бъдат придвижени в рамките на месец.

Мерките са насочени както срещу агресията в училищата, детските градини и яслите, така и към възрастни, жертва на насилие, които ще бъдат подпомагани с психологическа, социална и юридическа помощ.

Източник: dnevnik.bg
Снимка: Георги Кожухаров
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев