Български детективи искат Закон за частната проучвателна дейност

Марин Маринов
11.08.2023 / 19:57

България е единствената държава в ЕС, в която липсва регулация върху дейността на детективите.

Бизнесът на хората, които упражняват тази професия, е в тъмносивата страна на сектора, а никой не иска да бъде така, изтъкват от Сдружението на частните детективи в България (СЧДБ).

„Не съществуваме де юре. Работим на принципа „Щом не е забранено, е разрешено“. За нас няма регулация, за разлика от охранителните фирми, например, където се знае кой може, какво е необходимо за дейността“, отбеляза пред БНР-Радио София Марин Маринов, председател на СЧДБ.

В момента без наличието на закон всеки може да обяви, че извършва детективска работа, дори без опит, нелегално работещи, фалшиви детективи… Всичко това може да доведе до много неприятни последствия и сериозни проблеми.

„Имаме си ниша от редица дейности, които не са в обсега на другите държавни органи. С полицията не се конкурираме. Напротив, има случаи, когато си сътрудничим, например при издирване на лица“, каза още Маринов.

Той информира, че на 9 септември предстои форум в България, на който ще дойдат колеги от цяла Европа, за да подкрепят българските детективи. Ще бъдат поканени и политици. От бранша са изготвили и законопроект за частната проучвателна дейност на базата и на европейския опит.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев