Убиха Алексей Петров

Алексей Петров
16.08.2023 / 18:34

Алексей Петров е застрелян в столичния квартал "Драгалевци", близо до лифта.

Това потвърдиха пред БНР източници от МВР. Според първоначалната информация по Петров е стреляно с пушка, като са произведени няколко изстрела.

При покушението тежко е ранена и жена, която се е разхождала с Петров в района. Тя беше отведена в болница.

На мястото има засилено полицейско присъствие. Извършва се оглед.

По първоначална информация на изходите на София има полицейски патрули и заграждения.

Сигналът за откритото тяло на Алексей Петров и за простреляната жена е получено около 12:20 ч. в МВР, като на място са изпратени няколко екипа на СДВР.

По информация на БНР стрелбата по Петров и неговата спътница е открита в "Драгалевци" по пътя към хижа "Алеко".

Роденият през 1962 г. Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Бивш специален съветник и в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Алексей Петров напуска баретите в началото на 90-те години на миналия век. След това се насочва към частния бизнес. Той е сред учредителите и на Съюза на бившите барети. Създава няколко застрахователни фирми.

На 14 август 2002 година срещу него бе извършен неуспешен атентат на басейна "Спартак". Тогава Петров бе прострелян в гърдите и крака.

На 10 февруари 2010 г. той бе задържан и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година бе пуснат под домашен арест.

На 29 октомври 2015 г. отново бе извършен неуспешен атентат срещу него, той път той бе извършен с гранатомет.

Тогава той обяви награда от 100 хиляди долара за информация кой стои зад атентата. Кой беше поръчителят така и не стана ясно, но за извършител беше осъден украинецът Роман Логвиненко. Той получи 10 години затвор, като тази година поиска да излезе предсрочно. През май съдът уважи молбата му.

Във връзка с опита за атентат през 2015 година на разпит беше привикан Златомир Иванов - Златко Баретата, но така и не беше свързан с този опит за убийство.

Иначе, името на Алексей Петров се свързва с едно от най-големите дела у нас - т. нар. дело "Октопод". Когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър - 2010 година, той беше задържан и обвинен за лидер на престъпната група, наречена с името "Октопод".

Делото започва в Софийският градски съд, след това се прехвърли в Специализирания съд, а в крайна сметка Петров беше изцяло оправдан и не само - успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека.

Алексей Петров е свързан тясно със службите. През 2009 година беше обявен от бившия вътрешен министър Румен Петков като дългогодишен сътрудник, след това беше и експерт в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност".

До 2010 година той се смяташе за недосегаем заради твърденията за близки връзки с бившия главен прокурор Никола Филчев. Когато идва първото правителство на Бойко Борисов, а вътрешен министър става Цветан Цветанов, Петров е арестуван показно и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване.

Занимава се със застрахователен бизнес, има и кариера в каратето, преподавател в УНСС.

Напоследък направи впечатление, че след продължително време на мълчание Алексей Петров влезе в публичното пространство с няколко последователни интервюта, като в тях говореше за създаването на новото правителство, включително беше разпознат и като посредник в преговорите за настоящата управленска конфигурация, което той отрече, но даде знак, че не бил отказал да се върне в управлението под някаква експертна длъжност в ДАНС по линия на икономическата престъпност.

Последното интервю на Петров беше дадено в предаването "Политически некоректно" на 16 юли - това стана няколко дни, след като изтече информация, в която се твърдеше, че голям масив с данните на хора, които са застраховани в неговата компания, са изтекли.

Зад тази информация се разписа хакер, който се нарече "Емил Кюлев". В интервюто Алексей Петров каза, че знае кой стои зад този псевдоним, както и хората, "които работят зад него" и ще каже това на компетентните органи, когато е необходимо.

В интервюто Алексей Петров квалифицира като кибертероризъм хакерските атаки срещу държавни институции, заяви, че има данни за политически мотиви и връзка с предстоящите местни избори. Отбеляза също, че се надценява значимостта му и няма роля, която да го прави обект на атака:

"Не, няма такава роля. Да, това, което споделих по-рано при ваши колеги, че някъде се надценява моята роля в различни неща, които се случват в държавата, и оттам ми се придава една друга значимост - може би пък тази значимост мотивира хора като "Кюлев" или като тези бъдещи политици да се занимават с мен".

Алексей Петров отхвърли информацията за среща между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ в ресторанта на неговата дъщеря, на която да са предоговорени условията за създаването на сегашната управленска сглобка.

Призна, че семейният му ресторант e бил посещаван от Бойко Борисов и Кирил Петков, но не едновременно. Отричаше да има роля за съставяне на сегашното правителство:

"Такава среща не се е състояла, но аз лично приемам съставянето на това правителство, тази сглобка. Изобщо, това създаване на неспокойствие, говоря само за бизнеса, защото аз имам такава роля, беше императивно необходима. И в това, което представя картината в Народното събрание, аз твърдя, че от всички възможности това е най-добрата".

Алексей Петров заяви, че няма амбиции за заемане на определени позиции, но би помогнал с експертизата си на управляващите. В интервюто за предаването "Политически некоректно" на "Хоризонт" той каза още, че реформата в МВР трябва да стартира от професионалното ръководство и трябва да не се влияе от политическата конюнктура.

Още снимки от новината

...............................................
...............................................

 

Източник: БНР
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев