Разследването на убийството на Алексей Петров продължава

Разследване на убийство на Алексей Петров
17.08.2023 / 09:59

Разследването на убийството на Алексей Петров продължава. Мотивите за престъплението остават неясни.

Бизнесменът и бивша барета Алексей Петров беше прострелян вчера по време на разходка в гориста местност над столичния квартал "Драгалевци".

По неофициална информация убиецът е използвал пушка с оптически мерник. Засега разследващите нито са потвърдили, нито са отрекли това.

Това не е първият опит за убийството му, преди това имаше още два опита. Според криминалисти и анализатори мотивът за престъплението може да се крие в миналото му и да е свързан с пари, отмъщение или уреждане на сметки.

„Единият възможен мотив е някакво отмъщение, другият мотив в момента е реално разчистване на сметки поради някакво упражняване на влияние – може да е бизнес влияние, може да е негласно подземно влияние, може дори да е политическо влияние“, каза Иван Савов - криминолог .

„От една страна става въпрос за пари, също и за его, и става дума за това, че когато двама души, които имат възможност да организират такива неща и целенасочени убийства, ситуацията е такава, че единият трябва да изпревари другия", каза Слави Ангелов – разследващ журналист.

 

Тихомир Безлов: Мотивите за убийството се крият в миналото на Алексей Петров

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията каза по БНТ, че поради приликите с предишните покушения срещу Алексей Петров , мотивите за убийството могат да се търсят в миналото на бизнесмена. Но самият той смята, че по-скоро става въпрос за дейността му напоследък.

„Хората виждат сходство в подхода към убийството на Алексей Петров. Смятат го за стара линия на конфронтация и враждебност. Дори има хипотези кои са възможните поръчители. По-скоро причината трябва да се търси в последните месеци Застрахователната компания, която се счита за негова собственост, беше много активна в блокирането на закон, свързан с европейските правила за застраховане, който имаше проблеми първо в комисия, но в крайна сметка законът беше блокиран и тогава се заговори за "Алексей". Коалиция Петров”, обясни Тихомир Безлов, експерт по сигурността.

Според него информацията, която споделят разследващите, е доста ограничена. Много се спекулираше около жената, която е била с Алексей Петров. Периодично я обявяваха за мъртва. Имаше различни коментари за използваното оръжие. Дори дълго време нямаше потвърждение, че Алексей Петров е убит, коментира Безлов.

 

Журналистът Иво Никодимов: Ако разследващите знаят мотивите, трябва да вземат мерки за предотвратяване на нови убийства

„Мотивите за убийството на Алексей Петров трябва да бъдат разследвани, защото са от ключово значение и се надявам службите да разполагат с достатъчно достоверна и подробна оперативна информация. Ако знаят мотивите, това би им позволило да направят много внимателна и добър анализ и предприемане на необходимите мерки за предотвратяване на нови убийства“ – това коментира пред телевизията журналистът от БНТ Иво Никодимов.

"Да се ​​разкрият приготовления за нови убийства, да се разкрият евентуално още мишени след покушението срещу Алексей Петров. Наред с поръчителите и изпълнителите на това целенасочено убийство е изключително важно да са ясни мотивите. Те може да са свързани с хора, както външни страната, и... в чужбина, могат да бъдат свързани и с процеси вътре в страната и точно поради тази причина е важно тези мотиви, поне на оперативно ниво и оперативна информация, да са ясни на разследващите", обясни Никодимов.

Според него вероятно има елемент на подценяване на мерките за сигурност. "За първи път видяхме, че Алексей Петров не се движи с брониран автомобил - нещо, което беше абсолютно невиждано досега. Освен това, според информацията, която се събира, бодигардовете му са били на около 30-40 метра от него и въпросната жена, която също беше на доста сериозна дистанция, където трудно би се реагирало в подобна ситуация.

Мястото на покушението също е интересно избрано, сигурно някой е проучвал доста сериозно и възможностите извършителят на убийството да се оттегли са изключително големи, бързо да стигне до връх Черни връх, а оттам до Дупница или Перник, от където дори може да се напусне България“, каза още Иво Никодимов.

По думите му има голяма вероятност да има опити за "разбиване" на други.

"Трябва да се търсят връзки между убийството на Къро и убийството на Алексей Петров. След убийството на Къро започна голямо преразпределение на контролирания от него бизнес. Сега ще започне сериозно преразпределение на сферите, които Алексей Петров контролираше. Той беше човек с изключителна количество информация, което позволи да се ръководят определени процеси – обществени, а може би и политически. Така че ще има сериозно разместване на пластове и борба за заемане на неговото място“, обясни журналистът.

Според него убийството е било подготвено и извършено по начин, който да затрудни максимално разследването и да открие както извършителя, така и поръчителя:

"Най-вероятно поръчителят няма пряк контакт с извършителя - поръчката е стигнала до извършителя чрез няколко посредника", предположи Никодимов.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев