Празнуваме успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец

Свети Йоан
18.08.2023 / 11:28

Православната църква празнува успението на Свети Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ. Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство.

"В този ден, когато празнуваме Успението на Свети Йоан Рилски, ние трябва да си припомним неговите подвизи в непрестанен пост молитва, покайни сълзи и в помощ на ближните. Да не говорим, че той основава Рилската света обител, която повече от 1000 години съществува и е един духовен светилник и място, в което всеки може да се докосне до нетленните мощи на светията и да получи неговото благословение, неговата помощ - всичко, което човек търси с молитва и изпълнено с любов към светията сърце", сподели за БНР Врачанският митрополит Григорий.

Стотици се очакват в Рилския манастир и в Руенската обител над родното място на светеца, Скрино.

Успението на Свети Иван Рилски, е един от най-посещаваните от миряни и богомолци ден в Рилския манастир, чиито патрон е светецът. Създаден е план за охрана на района и спазване на реда със засилено полицейско присъствие, както беше и на Голяма Богородица в Рилската обител.

Служба, оглавена от игумена йеромонах Йоан, ще има и в Руенския манастир над с. Скрино. Очакват се миряни от Кюстендил, Благоевград, Дупница.

Междувременно ще върви и празникът на Община Бобошево - с богата програма в продължение на два дни, разказа председателят на Общинския съвет Георги Мичов.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев