Мария Габриел: Участието на Алексей Петров в съставянето на правителството е никакво

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел
20.08.2023 / 13:45

Вицепремиерът на България Мария Габриел отговори на вчерашните изявления на президента Румен Радев, с които той определи правителството като "събрание, замислено със скандални записи". Той обвини кабинета, че при всеки провал се опитва да грабне повече власт и да контролира службите. От името на правителството Габриел отрече убитият Алексей Петров да е имал участие в съставянето на кабинета.

Тя заяви, че участието му в съставянето на правителството е " абсолютно никакво".

„Инсинуации и хипотези, които в този момент е важно да не се повтарят, защото целият процес на съставяне на правителството се случи пред очите на българското общество и българските медии“, каза Габриел.

„От началото на преговорите, идентифицирането на общи приоритети, помните много добре, до законодателната програма и съставянето на правителството. Мисля, че точно това трябва да продължи по един открит, много прозрачен начин, за да продължи работата на правителството. Това е силата. Всъщност, като се замисля, смятам, че през последните 2-3 години това е правителството, съставено по най-прозрачния начин ", каза тя.

Вицепремиерът лаконично коментира обвинението на държавния глава, че това управление е заченато в скандални записи и че коалицията е сборище:

„Не ми се иска да вярвам, че тъй като правителството работи открито, прозрачно и в екип, привържениците на едноличната власт негодуват и се изнервят.“

Вицепремиерът Мария Габриел опроверга думите на президента Румен Радев, че всеки провал се използва, за да се вземе повече власт.

„Не можем да говорим за някакъв провал в рамките на сегашното правителство. Това правителствосамо през последните 3 месеца ясно каза, че е в състояние да извади България от международната изолация, в която изпадна през последните 2 години. България вече има бюджет, който дава някаква сигурност и стабилност за хората, още повече, че България много интензивно се стреми да наваксва по отношение на Плана за възстановяване - това са важните неща. В момента, когато България много ясно изгражда евроатлантическия си профил, в момента, в който се стреми да засяга важни за хората теми, инфлация, доходи, инвестиции, смятам, че България повече от всякога има нужда от всички заедно - президентска институция, законодателната, изпълнителната власт да остане фокусирана върху дневния ред на българите и България да бъде много активен член на ЕС и НАТО,“ каза Габриел.

Габриел отхвърли и обвиненията, че правителството започва рокади в службите, за да ги овладее преди предстоящите местни избори. Тя посочи, че промяната в услугите е свързана със сигурността на българските граждани, борбата с битовата и организираната престъпност. Тя потвърди думите на вътрешния министър, че той има право сам да избира екипа си, да има хора, на които да има доверие и които имат експертизата да постигат резултати.

„Той, повтарям, има право да работи с хора, които смята, че ще постигнат тези резултати. Когато говорим за услугите, отново ще говорим с факти. Единствените имена, които са подадени досега и това беше промяната на двамата депутати, са внесени от парламентарните групи, подкрепящи правителството. Това е", каза Габриел.

По повод призивите на президента Радев да се подкрепи 3 март като национален празник, вицепремиерът изрази мнение, че всеки е свободен да има мнение. За нея изслушването за комисар прави случая към 24 май още по-специален.

Габриел увери, че правителството е максимално мобилизирано за действие до втората половина на октомври, когато може да се вземе решение за Шенген.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев