Вариант 2 на втория зрелостен изпит за профилиращи теми

...............................................
25.08.2023 / 11:00

Зрелостниците се явяват днес на вариант 2 от втория приемен изпит за профилиращите теми за периода август-септември, съобщи БТА. Изпитът започна в 8:30 ч.

Изпитните варианти бяха обявени тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

Днес ще се проведе и национален изпит за придобиване на професионална квалификация за учениците от трети клас на професионалните гимназии. Учениците изучават пет от общо 18 предмета. Тази тема беше подготвена в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието назаместник-министър Мариета Георгиева.

Завършилите професионално образование и обучение полагат държавен изпит за професионална квалификация вместо втори задължителен приемен изпит. Част от учениците представят дипломен проект, а част от завършилите средно образование полагат изпит за професионална квалификация, който включва теория и практика.

Повече от 13 000 нови ученици подадоха заявления за участие в приемните изпити през август и септември. На тези изпити се явяват ученици, които не са се справили с предишните приемни изпити, не са могли да се явят на тях по някаква причинаили са получили ниски оценки на предишните изпити.

Първият приемен изпит за периода август-септември(български език и литература) се проведе вчера и в него участваха 7016 ученици. Задача 41 беше да се избере една от двете ми и да се напише есе с максимален обем отчетири страници. Темата на есето беше "Състраданието-мерилоза човешката сила", а темата на интерпретативнотоесе- "Героизъми памет" върху "Новото гробище на Сливница" на Иван Вазов.

На 28 август ще се проведат приемните изпити. За всички изпити, с изключение на професионалните, ще се използват черни химикалки.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Източник: БТА
Снимка: Министерство на образованието и науката
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев