Община Ямбол участва в работна среща на Стратегическия съвет относно процеса на идентификация на идеи за проекти

...............................................
28.08.2023 / 11:42

На 23 и 24 август 2023 г. в гр. Одрин, Република Турция, се проведе двудневно заседание в изпълнение на стъпка 2 от етап 1 (Проверка за допустимост) на процеса на идентификация при първата покана за концептуални бележки по Териториалната стратегия на (INTERREG VI-A) ИПП Програма България – Турция, 2021-2027 г.

На заседанието присъстваха по един представител от всяка институция и организация, която е част от Стратегическия съвет. Община Ямбол беше представена от заместник-кмета Васил Александров, който е член на съвета с право на глас.

По време на срещата бяха обсъдени и оценени приносът към стратегическата цел 1 на териториалната стратегия на проектните идеи, които са преминали стъпка 1 от проверката за допустимост по първа покана по Териториалната стратегия на (INTERREG VI-A) ИПП Програма България – Турция, 2021-2027 г.

От подадените до крайния срок за кандидатстване (24.07.2023 г.) по поканата 47 концепции за съвместни проектни предложения само 36 са преминали стъпка 1 от проверката за допустимост. Сред тях и концепцията за съвместен проект на Община Ямбол в партньорство с Община Одрин, Република Турция. Проектното предложение включва възстановяване на значими за двете партниращи общини исторически и културни паметници, като от страна на Община Ямбол е планирана реставрация на градската часовникова кула, първия конски трамвай в България и вътрешната част на Брънековата къща.

Изпълнението на стъпка 2 от оценката за допустимост, което беше целта на срещата, е оценка на приноса на всяка проектна концепция за постигане на цел 1 на Териториалната стратегия „Постигане на устойчив и приобщаващ икономически растеж въз основа на повишената конкурентноспособност на местната икономика , цифрова и зелена трансформация“. Причината тази оценка да е част от проверката за допустимост е, че приносът на всяко предложение към Териториалната стратегия е задължително изискване, за да може проектът да бъде предложен за финансиране.

На работната среща бяха представени преминалите стъпка 1 от проверката за допустимост 36 проектни концепции и членовете на Стратегическия съвет оценяваха проектите, поставяйки на всеки проект коефициент от минимум 0 до максимум 1, съгласно приноса им към Териториалната стратегия.

За концепциите получили коефициент 0.75 означаваше, че са със среден принос към стратегията.

Максималният коефициент 1 получиха концепции, които имат силен принос към Териториалната стратегия.

Деветнадесет концепции получиха максимален коефициент от гласувалите членове на Стратегическия съвет, сред които и тази на Община Ямбол и Община Одрин.

По време на работната среща заместник-кметът на община Ямбол Васил Александров разговаря със заместник-валията на област Одрин, представители на Община Одрин, членовете на Управляващия орган на програмата и експерти от МРРБ.

Още снимки от новината

...............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев