Нова училищна сграда в село Тополчане след 40 години чакане

...............................................
30.08.2023 / 18:34

Основно училище "Паисий Хилендарски" в сливенското село Тополчане вече е готово да приеме още ученици. Това стана възможно благодарение на факта, че община Сливен завърши започнатото преди 40 години разширяване на училищната сграда и разшири фонда от училищни сгради. Кметът Стефан Радев посети училището днес и разгледа новата сграда.

„Много съм удовлетворен от това, което видях като изпълнение. Изглежда много приветливо. Радвам се, че въпреки известни трудности, за една година успяхме да довършим корпуса, който стоеше на скеле над 40 години и сега има много добър и модерен вид“, каза кметът.

За завършването на външните стени през 2019 г. тогавашното правителство отпусна 1,4 млн.лв. Строителните работи започнаха през юни миналата година. След като бъде завършено, училището ще разполага с нов кампус и нова спортна зала: на първия етаж са изградени пет класни стаи, нови санитарни възли, преддверие и връзки с останалата част от училищния кампус;на втория етаж са изградени шест класни стаи; на третия етаж е изградена нова спортна зала; на четвъртия етаж е изградена нова спортна зала. Успоредно с това е проектирана вентилационна система, която да осигурява свеж въздух за спорт и да пречиства замърсения въздух. Инсталирана е и нова отоплителна система. За да се използва слънчевата енергия, на покрива на гимназията бяха монтирани плоски слънчеви колектори, а в санитарните помещения бяха инсталирани душове. Монтирана е рампа, за да стане сградата по-достъпна за хора с увреждания. В стаите са монтирани охранителни камери.

Директорът на училището Николай Кърчев благодари на кмета за помощта му за завършването на кампуса. С разширението училището ще разполага с пет училищни сгради, всяка от които е свързана с другата.

„Проектът беше много важен за нас, защото решава дългогодишен проблем. След близо 40 години чакане, най-после Тополчане има голямо и модерно училище. Вече можем да преминем на едносменен режим на обучение. Това е ценност, която трябва да опазим и ще се постараем да я използваме по възможно най-добрия начин“, каза Калчев.

Училището в Тополчане е едно от най-старите и най-големите в общината: строителството му започва през 1932 г., а първите ученици са посрещнати две години по-късно;окончателно е завършено през 1935 г. За тазгодишната церемония по откриването през портите ще преминат повече от 700ученици от 1 до 7 клас и деца от подготвителната група.

Още снимки от новината

...............................................
...............................................
...............................................
...............................................
...............................................
...............................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев