Дарения и лечения: нови правила за безопасност за вещества от човешки произход

Европейски парламент
12.09.2023 / 20:25

Във вторник парламентът одобри нови мерки за по-добра защита на гражданите, които даряват кръв, тъкани или клетки или се лекуват с тези вещества.

Депутатите приеха доклада за новите правила, регулиращи употребата на така наречените вещества от човешки произход (SoHO) в ЕС, с 483 гласа „за“, 52 „против“ и 89 „въздържал се“. Мерките се прилагат за вещества – като кръв и нейните компоненти (червени/бели клетки, плазма), тъкани и клетки – използвани за трансфузии, терапии, трансплантации или медицински асистирана репродукция.

Депутатите настояват, че даренията на тези вещества винаги трябва да бъдат доброволни и неплатени, като дарителите могат да получат компенсация или възстановяване на загуби или разходи, направени по време на процеса на даряване. Те подчертават, че компенсацията не трябва да се използва като стимул за набиране на донори, нито да води до експлоатация на уязвими хора.

За да се гарантира, че ЕС има собствено независимо снабдяване с тези вещества, евродепутатите искат стратегия на ЕС, която да гарантира тяхната наличност, списък на ЕС с критични SoHOs и създаване на „национални планове за извънредни ситуации и непрекъснатост на доставките“.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Натали Колин-Остерле (ЕНП, Франция) каза: „Този ​​закон е от решаващо значение за безопасността на донорите, благосъстоянието на пациентите, сигурността на доставките и развитието на иновативни медицински техники в Европа. Чрез подобряване на координацията и обмена на информация, потокът от SoHO и свързаната медицинска експертиза ще бъдат улеснени в полза на европейските пациенти. Докато Европа в момента внася част от своите нужди от SoHO, включително 40% от плазмата, която използваме, компромисът, който постигнахме, ангажира ЕС да осигури дългосрочните си доставки.“

 

Следващи стъпки

Евродепутатите са готови да започнат разговорите по окончателния вид на законодателството, след като Съветът постигне съгласие по позицията си.

 

Заден план

Проектът за правила, представен от Комисията на 14 юли 2022 г., отменя директивите за кръвта, тъканите и клетките в светлината на новите научни, технически и обществени разработки. Всяка година пациентите в ЕС се възползват от над 25 милиона кръвопреливания, милион цикъла на медицински асистирана репродукция, над 35 000 трансплантации на стволови клетки (главно за рак на кръвта) и стотици хиляди заместващи тъкани (напр. ортопедични, кожни, сърдечни или проблеми с очите).

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите за установяване на общи минимални стандарти за здравеопазване на ниво ЕС, както е изразено в предложение 10(1) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев