Дадоха старт на изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново

Ремонт на път
03.12.2023 / 13:47

Стартира строителството на автомагистралата Русе-Велико Търново. Стартът започна със символична церемония по откриването в района на Бяла. На събитието присъстваха министър-председателят Николай Денков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, съобщи Iskra.bg.

Планираната магистрала е с дължина 133 км. Тя започва в близост до Дунав мост в Русе и стига до Дебелец. Тук магистралата се разделя на две направления - едното към Шипка, а другото към Прохода на Републиката.

Магистралата ще бъде разделена условно на три участъка. Вече е започнало строителството на обходния път на Бяла. Проектът за този участък вече е готов, издадени са разрешителни за строеж и са приключили отчуждителните процедури.

Според регионалния министър Андрей Цеков цялото трасе ще бъде завършено в рамките на пет години, а строителството на участъка от Русе до Бяла ще започне през пролетта на 2024 г.

Този проект е от голямо значение за България и ако бъде реализиран, ще намали дисбаланса между Северна и Южна България. Очаква се също така значително да се намалят пътнотранспортните произшествия. В момента пътят между Русе и Велико Търново се нарежда сред най-опасните участъци в България.

Снимка: Pixabay
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев