Краткосрочни наеми: нови правила на ЕС за повече прозрачност

Европейски Парламент
04.12.2023 / 21:25

Новите правила на ЕС имат за цел да осигурят повече прозрачност на краткосрочните наеми в ЕС и да насърчат по-устойчив туризъм.

 

Краткосрочни наеми: ключови статистики и проблеми

Пазарът на краткосрочни наеми се разраства бързо през последните години. Въпреки че разнообразието от решения за настаняване, като например частни имоти, отдадени под наем като настаняване на гости, може да има положителен ефект върху туризма, неговият експоненциален растеж предизвика проблеми.

Местните общности бяха отрицателно засегнати от липсата на налични жилища в популярни туристически дестинации, повишените цени на наемите и цялостното въздействие върху жизнеспособността на някои райони.

Общо 547 милиона нощувки са били резервирани в ЕС през 2022 г. чрез четири големи онлайн платформи (Airbnb, Booking, Expedia Group и Tripadvisor), което означава, че повече от 1,5 милиона гости на нощувка са отседнали в краткосрочно настаняване.

Най-голям брой гости през 2022 г. са регистрирани в Париж (13,5 милиона гости), следван от Барселона и Лисабон с над 8,5 милиона гости всяка и Рим с над осем милиона гости.

В отговор на нарастващия брой краткосрочни наеми няколко града и региони въведоха правила за ограничаване на достъпа до услуги за краткосрочно наемане.

 

Предизвикателства, свързани с краткосрочните наеми

Увеличаването на краткосрочните наеми на квартири създаде редица предизвикателства:

Необходимост от повече прозрачност: липсата на прозрачност при операциите по краткосрочно отдаване под наем затруднява властите да наблюдават и регулират ефективно тези услуги

Регулаторни предизвикателства: публичните органи са изправени пред предизвикателства, за да гарантират, че краткосрочните наеми отговарят на местните разпоредби, данъчното облагане и стандартите за безопасност поради недостатъчна информация

Загриженост за градското развитие : някои местни власти трудно се справят с бързото нарастване на краткосрочните наеми, което може да преобрази жилищните райони и натоварва допълнително обществените услуги като събиране на отпадъци

 

Отговорът на ЕС на нарастващите краткосрочни наеми

През ноември 2022 г. Европейската комисия представи предложение за осигуряване на повече прозрачност в областта на краткосрочните наеми и подкрепа на публичните органи за насърчаване на устойчивия туризъм.

 

Парламентът и Съветът постигнаха споразумение по предложението през ноември 2023 г. Мерките включват:

Регистрация на домакини: сделката определя прост процес на регистрация онлайн за краткосрочни имоти под наем в страни от ЕС, където се изисква. След завършване на този процес домакините ще получат регистрационен номер, който им позволява да отдават под наем своя имот. Това ще улесни идентифицирането на домакините и проверката на техните данни от властите.

Повече сигурност за потребителите : от онлайн платформите ще се изисква да проверяват точността на данните за собствеността и от тях също ще се очаква да извършват произволни проверки. Властите ще могат да спират регистрации, да премахват несъответстващи списъци или да налагат глоби на платформите, ако е необходимо.

Споделяне на данни : за да получават данни от платформи за дейността на домакините, страните от ЕС ще създадат единна цифрова входна точка, за да помогнат на местните власти да разберат дейностите по отдаване под наем и да подобрят туризма. Въпреки това, за микро и малки платформи със средно до 4250 обяви ще бъде въведена по-опростена система за споделяне на данни.

Ким ван Спарентак (Зелени/ЕСА, Холандия), евродепутатът, който отговаря за управлението на законодателното досие в парламента, каза: „Преди това платформите за отдаване под наем не споделяха данни, което затрудняваше прилагането на градските правила. Този нов закон променя това, като дава на градовете повече контрол."

 

Следващи стъпки

Преди да влезе в сила, временното споразумение трябва да бъде прието от Съвета и Парламента. След това страните от ЕС ще имат 24 месеца, за да го приложат.

Парламентарната комисия по вътрешния пазар ще гласува временното споразумение през януари 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев