Незабавни плащания: ползите за клиентите и бизнеса

Европейски Парламент
05.12.2023 / 11:26

Незабавните плащания позволяват парите да бъдат прехвърлени за няколко секунди. Разберете как това помага на клиентите, бизнеса и икономиката като цяло.

 

Някога дразнили ли сте се, че трябва да чакате с дни, за да дойдат банкови плащания? Добри новини: сега има по-бързи опции, които ви позволяват да прехвърляте и получавате пари с миг на око.

 

Ползите от незабавните плащания

Незабавните плащания позволяват на хората и фирмите да плащат и получават плащания по-удобно и ефективно.

С незабавните плащания хората могат лесно да разделят сметка от ресторант с приятели и да получат средства веднага.

Бизнесът, особено малките и средни компании, може да упражнява по-голям контрол върху своя паричен поток. Освен това, като използват незабавни плащания, търговците намаляват оперативните си разходи и могат да осигурят по-добра услуга, например като предлагат незабавно възстановяване на средства.

Публичните институции могат да се възползват от подобреното управление на паричните си потоци точно както правят предприятията. С незабавните плащания НПО и благотворителните организации могат да използват даренията по-бързо. Банките могат да използват незабавните плащания като трамплин за разработване на иновативни финансови услуги и укрепване на конкурентната си позиция.

 

Ситуацията в ЕС

Само 11% от всички кредитни преводи в евро в ЕС са били изпълнени за секунди в началото на 2022 г. Близо 200 милиарда евро са заключени в транзит във финансовата система всеки ден.

В същото време наличието на незабавни плащания и свързаните с тях такси варира значително в различните държави от ЕС.

 

Споразумение за незабавни плащания

През октомври 2022 г. Европейската комисия излезе със законодателно предложение незабавните плащания в евро да бъдат достъпни за всички хора и фирми, притежаващи банкова сметка в ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. През ноември 2023 г. преговарящите от Европейския парламент постигнаха споразумение със Съвета относно окончателния законодателен текст.

 

Съгласно договорения текст:

Незабавният кредитен превод трябва да бъде изпълнен независимо от деня или часа и незабавно обработен в рамките на 10 секунди, като лицето, извършващо плащането, получава разписка също толкова бързо

Доставчикът на платежни услуги трябва незабавно да конвертира сумата на транзакцията в евро , ако плащането е направено от сметка, която не е деноминирана в евро

Доставчиците на платежни услуги трябва да разполагат със стабилна и актуална система за откриване на измами и да предприемат мерки, за да предотвратят изпращането на превод до грешното лице

Доставчиците на платежни услуги също трябва да въведат допълнителни мерки за предотвратяване на престъпни дейности като пране на пари или финансиране на тероризма

Незабавните плащания не трябва да струват повече от традиционните транзакции в евро

 

Страните от ЕС, които не използват еврото, също ще трябва да прилагат правилата, но след по-дълъг преходен период

„С тази инициатива банките в ЕС се задължават да предоставят услуги за незабавни плащания на клиенти, без допълнителни разходи, при стриктни срокове. Клиентите ще се радват на по-плавни опции за плащане, бизнесът ще се сблъска с по-ниски разходи, а платежните системи на ЕС като цяло ще станат по-добри конкурентоспособен“, каза Michiel Hoogeveen (ECR, Холандия), евродепутат, отговарящ за управлението на законодателството в парламента.

Икономическата комисия на парламента ще гласува споразумението, последвано от всички евродепутати по време на пленарна сесия. Както Парламентът, така и Съветът ще трябва да одобрят сделката, преди да може да влезе в сила.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев