Проучването показва, че европейците ценят членството в ЕС и се интересуват от европейски избори

Европейски парламент
06.12.2023 / 10:56

Европейският парламент публикува днес своето проучване Parlemeter 2023, което показва продължаващата подкрепа на гражданите за ЕС и по-високия интерес към предстоящите европейски избори.

 

Над седем от всеки десет граждани смятат, че страната им е спечелила от членството си в ЕС. Основните причини, посочени от респондентите в това проучване, са приносът на ЕС за поддържане на мира и укрепване на сигурността (34%) и подобреното сътрудничество между страните от Съюза (34%). По същия начин имиджът на ЕС остава стабилен от март 2023 г., като 45% от гражданите на ЕС имат положителен имидж за блока, 38% имат неутрален имидж и 16% имат отрицателен имидж.

Председателят на Европейския парламент Роберта Метсола, коментирайки резултатите от проучването, каза: „Този ​​Евробарометър показва, че Европа има значение. В този труден геополитически и социално-икономически контекст гражданите вярват, че Европейският съюз ще намери решения. Голяма част от европейците смятат, че действията на ЕС са имали положително въздействие върху ежедневието им.“

Далеч от представата за отдалеченост от ежедневието на хората, 70% от гражданите на ЕС смятат, че действията на ЕС оказват влияние върху ежедневието им. Повече от една трета от гражданите на ЕС виждат борбата с бедността и социалното изключване (36%) и общественото здраве (34%) като основни теми за приоритет на Европейския парламент. Действията срещу изменението на климата, както и подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (и двете по 29%) следват плътно, докато миграцията и убежището (18%), които в момента са на девета позиция, са се увеличили със седем процентни пункта от есента на миналата година.

Президентът Роберта Мецола добави: „През последните пет години ние слушахме. И Европейският парламент го постигна. Ние се борим срещу бедността, социалното изключване и изменението на климата, за да създаваме работни места и да защитаваме ценностите на ЕС, като демокрация, права на човека и свобода на словото“.

Както е отразено и в приоритетите на политиката, социално-икономическите трудности все още засягат много европейци, въпреки че показателите леко са се подобрили през последните шест месеца. 73% (6 процентни пункта по-малко от пролетта на 2023 г.) от анкетираните смятат, че стандартът им на живот ще се понижи през следващата година. Над една трета от европейците (37%) изпитват затруднения да плащат сметки понякога или през повечето време.

С наближаването на европейските избори през 2024 г. повечето европейци (53%) желаят ЕП да играе по-важна роля, мнозинство в 21 държави-членки. Мнозинството европейци (57%) се интересуват от тези предстоящи избори за Европейски парламент, стабилен резултат в сравнение с пролетта на 2023 г. (+1 процентен пункт), но с 6 пункта по-висок от есента на 2018 г., в подобен момент преди последните европейски избори. 68% казват, че е вероятно да гласуват, ако европейските избори се проведат след седмица - девет пункта повече, отколкото през есента на 2018 г.

Председателят на ЕП Роберта Мецола заключи: „Но демокрацията никога не може да се приема за даденост. Трябва да го защитим и запазим, като дадем своя глас. Всеки глас на предстоящите европейски избори има значение.

 

Пълните резултати можете да намерите тук.

 

Заден план   

Проучването на Евробарометър на Европейския парламент от есента на 2023 г. беше проведено от изследователската агенция Verian (бивша Kantar Public) между 25 септември и 19 октомври 2023 г. във всички 27 държави-членки на ЕС. Проучването е проведено лице в лице с видео интервюта (CAVI), използвани допълнително в Чехия, Дания, Финландия и Малта. Проведени са общо 26 523 интервюта. Резултатите за ЕС бяха претеглени според размера на населението във всяка страна.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев