Военната академия „Г. С. Раковски“ ще посрещне 2024 г. с обновена учебно-материална база за подготовка на кадри за сигурността и отбраната

....................................................
08.12.2023 / 21:02

Военната академия „Г. С. Раковски“ ще посрещне новата 2024 г. с четири нови и четири обновени кабинета и центрове за подготовката на кадри за сигурността и отбраната. Новите възможности на учебно-материалната база на факултет „Командно-щабен“ на Академията за обучението на военнослужещи и студенти, както и за повишаване на квалификацията на служители от държавната администрация бяха представени на министъра на отбраната Тодор Тагарев днес, 8 декември, от началника на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев и преподаватели.

Специално внимание беше отделено на уникалния в системата на висшето образование и единствен във военнообразователната система Център за изследване на екстремизма и тероризма. Основните му задачи са обучение и квалификация на кадри за сигурността и отбраната, както и провеждане на научни изследвания и разработване на иновационни подходи за противодействие на тероризма, екстремизма и радикализацията. В него се обучават магистри от специалността „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и слушатели, студенти и докторанти от всички специалности в областите „Национална сигурност“ и „Военно дело“.

Интерес предизвикаха и възможностите на новите специализирани кабинети „Киберсигурност“ и „Съвместен таргетинг“, както и на новия учебен кабинет „Командване и управление на въздушни операции“.

Обновени са Центърът за обучение „Управление на кризи при извънредни ситуации“, Регионалния център за обучение по логистика, както и кабинетите за преподаване на Системата за планиране на операции и анализ – TOPFAS и за обучение по инфраструктура на комуникационни и информационни системи – CISCO.

Министър Тагарев използва случая, за да поздрави всички студенти и преподавателския състав по повод 8-ми декември и им пожела успешно завършване и реализация.

„Благодаря на генерал Дочев за поканата тук, точно на този ден. Впечатляващо е това, което показват, защото аз съм работил в тези сгради в много по-различна обстановка. Вече са видими инвестициите, които се правят в отбраната, и в частност във военното образование. Постигнати са резултати не само като инфраструктура, а и като изграждане на нови центрове, нов капацитет, нов инструментариум, който се използва в преподавателската дейност. Това показва, че бързо се вдига нивото на военнообразователната система“, коментира министър Тодор Тагарев.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев