Зелена сделка: споразумение за реформа на управлението на пазара на газ и водород в ЕС

Европейски парламент
09.12.2023 / 18:30

В петък членовете на ЕП и испанското председателство на Съвета неофициално се споразумяха относно планове за улесняване на навлизането на възобновяеми и нисковъглеродни газове, включително водород, на газовия пазар на ЕС.

 

Неформално договореният регламент има за цел да декарбонизира газовия сектор и да осигури доставките, за да се справи както с изменението на климата, така и с прекъсването на газовите потоци, причинено от руската агресия срещу Украйна.

По време на преговорите по законодателството евродепутатите осигуриха възможността страните членки да ограничат вноса на газ от Русия и Беларус, независимо дали по тръбопровод или LNG. Европейският парламент се застъпва за пълна забрана на вноса на енергия от Русия от април 2022 г., след нейната агресия срещу Украйна.

Евродепутатите успяха също така да закрепят системата за съвместно закупуване на газ, която ще обедини търсенето, за да попречи на държавите-членки да се конкурират помежду си, когато наддават за газ, по-специално при презареждане на стратегически резерви. Те също така успешно настояха за създаването на доброволна система за подпомагане на развитието на пазара за водород, като пилотен проект за пет години.

Членовете на ЕП се застъпиха за укрепване на мерките за насърчаване на инвестициите в нова инфраструктура за водород, по-специално във въглищните региони, за да се улесни справедливият преход на тези региони и да се създадат стимули за производителите и потребителите да преминат към биометан и екологичен и нисковъглероден водород.

Договореният текст гласи, че операторите на мрежи за пренос на водород ще си сътрудничат на ниво ЕС чрез Европейската мрежа на мрежовите оператори за водород (ENNOH). Евродепутатите осигуриха ангажимент от Комисията да направи оценка до края на 2029 г. как да интегрира по-ефективно секторите на водорода, електроенергията и газа, включително възможността за интегриране на трите европейски мрежи (ENTSO) за водород, електроенергия и газ.

Законодателството е част от пакет, заедно с директива, по която беше постигнато споразумение със Съвета на 27 ноември.

 

Цитат

Водещият евродепутат Йежи Бузек (ЕНП, Полша) каза: „След две години интензивна работа по пакета постигнахме историческо споразумение. Компромисът, постигнат от тримата съзаконодатели, трансформира настоящия енергиен пазар в такъв, основан предимно на два източника - зелено електричество и зелени газове. За първи път в историята ние създадохме, заедно с директива, сложна правна рамка за пазара на водород. Това е огромна стъпка към постигане на амбициозните цели на ЕС в областта на климата и превръщането на ЕС в по-конкурентоспособен на световните пазари“.

„Освен това въведохме правна възможност за страните от ЕС да спрат вноса на газ от Русия, ако има заплаха за сигурността, което дава на страните членки инструмент за постепенно премахване на предишната зависимост от опасен монополист“, добави той.

 

Следващи стъпки

Сега законодателството ще трябва да бъде одобрено от Парламента и Съвета, за да влезе в сила. Очаква се комисията по промишленост, изследвания и енергетика да гласува по досието през януари 2024 г.

 

Заден план

Законодателният пакет отразява нарастващите амбиции на ЕС в областта на климата, както е посочено в Европейския зелен пакт и неговия пакет „годен за 55“. Предложението има за цел да подкрепи декарбонизацията на енергийния сектор чрез увеличаване на производството на възобновяеми газове и водород и улесняване на интегрирането им в енергийните мрежи на ЕС. И двата акта ще станат основен компонент на новите правила на ЕС за водородните мрежи, сравними с тези, които вече съществуват за природния газ и електричеството.

Актуализираният регламент ще накара съществуващата инфраструктура за природен газ да интегрира по-висок дял от водород и възобновяеми газове чрез високи тарифни отстъпки. Той включва разпоредби за улесняване на смесването на водород с природен газ и възобновяеми газове, както и по-голямо сътрудничество на ЕС по отношение на качеството и съхранението на газа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев