МТСП и ВКБООН задълбочават сътрудничеството си в подкрепа на бежанците и хората, които търсят закрила

....................................................
11.12.2023 / 18:58

Министър Иванка Шалапатова и представителят на Върховния комисариат на бежанците на ООН (ВКБООН) в България Седа Кузуджу подписаха меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Службата на ВКБООН. Основната цел на документа е да се координират съвместни действия за укрепване на капацитета на министерството и агенциите в неговата структура за подобряване на социално-икономическото приобщаване на търсещите убежище и на хората, ползващи международна или временна закрила.

„Основен наш приоритет е да подобряваме механизмите за подкрепа на бежанците и хората, търсещите международна закрила. Меморандумът за сътрудничество ще даде тласък на стратегическото ни партньорство с Върховния комисариат на бежанците. Той ще подобри капацитета на Министерството на труда и социалната политика и ще повиши ефективността на мерките ни в тази област“, каза министър Иванка Шалапатова при подписването на меморандума.

Споразумението предвижда МТСП и ВКБООН да обменят редовно информация, която има отношение към подобряване на положението със закрилата и благосъстоянието на бежанците. Двете институции ще планират общи действия за тяхното приобщаване към българското общество. Сред целите на документа е да се укрепят системите за закрила на детето по отношение на грижата и подкрепата за децата в риск, включително непридружените и разделените деца.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев