EP ДНЕС

Европейски парламент
12.12.2023 / 10:41

Вторник, 12 декември

Награда „Сахаров“ на Джина Махса Амини и движението за протест на жените в Иран

В 11:30 президентът Роберта Мецола ще връчи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“ в Иран. Преди церемонията ще има пресконференция с президента Мецола и представители на лауреатите в 11:00 CET.

От 9:00 часа пресслужбата на Народното събрание е домакин на медиен семинар с представители на тазгодишните лауреати и финалисти. Можете да го проследите на живо тук.

 

Елоди ЛАБОРИ

(+ 32) 477 99 06 70

EP_Права на човека

 

Нови правила на ЕС за осигуряване на доставките на критични суровини

От 9:00 ч. евродепутатите ще обсъдят с комисаря Бретон новото законодателство за увеличаване на доставките на ЕС на стратегически суровини. Законът за критичните суровини, вече договорен с държавите-членки, се стреми да направи ЕС по-конкурентоспособен и суверенен чрез намаляване на бюрокрацията, насърчаване на иновациите по цялата верига на стойността и подкрепа на МСП. Окончателното гласуване ще се състои по обяд.

 

Baptiste CHATAIN

(+32) 498 98 13 37 EP_Industry

 

Газа: Евродепутатите ще настояват за освобождаване на заложници и хуманитарно прекратяване на огъня

От около 16:00 ч. на пленарна сесия ще се обсъди с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел последните развития във войната в ивицата Газа. Очаква се евродепутатите да призоват за хуманитарно прекратяване на огъня и Хамас да освободи всички останали заложници, които бяха взети в плен по време на атаката на терористичната група срещу Израел на 7 октомври. Перспективата за постигане на решение за две държави за Израел и Палестина също вероятно ще бъде включена в дебата.

 

Виктор АЛМКВИСТ (+32) 470 88 29 42 EP_ForeignAff

Снежана КОБЕЩАК СМОДИШ

(+32) 470 96 08 19

EP_ForeignAff

 

Нова схема за по-достъпни лични здравни данни в целия ЕС

Предложението за европейско пространство за здравни данни за улесняване на електронния достъп до здравни данни, също когато пациентите са в други държави от ЕС, ще бъде в центъра на дебата с комисар Кириакидес от 13.00 ч. Пленарното заседание ще гласува позицията си преди преговорите със Съвета в сряда, последвано от пресконференция със съдокладчиците.

 

Janne OJAMO

(+32) 470 89 21 92

EP_Правосъдие

Dana POPP (+32) 470 95 17 07 EP_Environment

 

Накратко

Отношенията на ЕС със САЩ и Китай. Вечерта евродепутатите ще разгледат с върховния представител на ЕС по външната политика Борел състоянието на отношенията между ЕС и САЩ, последвано от друг дебат за отношенията с Китай. Пленарното заседание ще гласува две отделни резолюции в сряда.

Екологичните последици от войната на Русия срещу Украйна. Вечерта пленарното заседание ще направи оценка с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел за огромното замърсяване на въздуха, водата, земята и почвата, произтичащо от руската атака срещу Украйна.

Венецуела. Ситуацията във Венецуела ще бъде обсъдена с върховния представител на ЕС по външната политика Борел от около 19:00 часа.

Гватемала. От около 17:00 евродепутатите ще обсъждат с върховния представител на ЕС по външната политика Борел опита за държавен преврат в Гватемала. Резолюцията ще бъде подложена на гласуване в четвъртък.

Пакет „Защита на демокрацията”. В 15:00 ч. евродепутатите ще оценят със заместник-председателя на Комисията Jourová предложенията за защита на европейската демокрация, които Комисията ще представи днес.

Пристрастяващ дизайн на онлайн услуги. По обяд евродепутатите ще гласуват проекторезолюция, призоваваща за разработване на етични цифрови продукти, които не разчитат на тъмни модели и пристрастяващи дизайни.

 

Гласове

Между 12:00 и 13:00 часа в пленарна зала ще се гласуват, наред с други, за:

своите предложения за изборите през 2024 г., включително система за избор на председател на Комисията;

преразглеждането на правилата на ЕС за етикетиране на редица селскостопански хранителни продукти, така наречените „директиви за закуска“;

стратегията на ЕС за психично здраве;

минимални изисквания за минимални почивки и периоди на дневна и седмична почивка в сектора на случайния превоз на пътници;

назначаването на шведски и португалски членове в Сметната палата, и

ролята на данъчната политика по време на криза и по-нататъшна реформа на правилата за корпоративно данъчно облагане.

Повече подробности за внесените за гласуване текстове вижте тук.

 

Пряко предаване на пленарната сесия можете да намерите в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

 

За подробна информация относно сесията, моля, вижте и нашия бюлетин.

Цялата информация относно пленарното заседание можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев