Премиерът акад. Денков: Няма да приемем нови условия за Шенген, ще преговаряме до последния ден

....................................................
12.12.2023 / 14:25

До последния ден на настоящата година ще продължават преговорите по Шенген, заяви министър-председателят акад. Николай Денков. Тази сутрин премиерът близо час отговаряше на въпроси на граждани и медии в социалната мрежа „Фейсбук“. Според акад. Денков по темата е важно да се следва прагматичният подход чрез преговори. Министър-председателят посочи, че България приема всичко, което подкрепя защитата на външните граници на ЕС, но категорично няма да приеме налагането на допълнителни условия. Премиерът изтъкна, че т.нар. „Шенген по въздух“ не решава проблема с опашките по сухопътните граници, което е проблем най-вече за бизнеса, включително за австрийския бизнес. Министър-председателят беше категоричен, че членството на България в Шенген е в интерес на Австрия и Нидерландия.

Акад. Денков отбеляза, че с бюджета за догодина са осигурени средства и се отпушва процесът по изграждането на АМ „Хемус“. „Догодина очакваме много съществен напредък“, заяви премиерът. По думите му от общо 1,7 млрд. лв. бюджет на АПИ 1,2 млрд. лева са предназначени за Северна България – както за „Хемус“, така също за пътя „Ботевград-Видин“, магистралата „Русе-Велико Търново“ и др. През 2024 г. АМ „Европа“ предстои бъде завършена изцяло от София до границата.

Имаме 50% увеличение на инвестициите тази година спрямо миналата, отчете още премиерът. По-късно днес предстои да бъде подписано инвестиционно намерение, което е за над 1 млрд. лв. с белгийска компания. Утре в рамките на правителственото заседание ще бъдат разгледани още няколко мащабни инвестиции, също за близо милиард лева. „Инвеститорите идват и една от причините е защото виждат, че в България има стабилизиране на политическата ситуация. Правителството върви по ясна управленска програма“, заяви акад. Денков. Той беше категоричен, че няма да бъде следвана старата парадигма на привличане на инвеститори чрез ниски заплати. Министър-председателят потвърди намерението на кабинета да следва нова философия, така че от икономика на „евтина работна ръка“ да преминем към икономика на високата добавена стойност, така че и заплатите да са високи и догонващи средните за Европа.

Източник: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев