Споразумение относно Закона за свободата на медиите в ЕС

Европейски парламент
15.12.2023 / 20:02

Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха в петък за нов законопроект за защита на журналистите в ЕС от нарастващи заплахи за свободата на медиите и жизнеспособността на индустрията.

 

Съгласно временното политическо споразумение между съзаконодателите, постигнато на 15 декември 2023 г. относно Европейския закон за свободата на медиите (EMFA), държавите-членки ще трябва да гарантират, че гражданите имат достъп до множество редакционно независимо медийно съдържание.

 

По-специално, страните от ЕС ще трябва да гарантират редакционната и функционалната независимост на обществените медии чрез:

- назначаване на ръководители и членове на борда чрез прозрачни и недискриминационни процедури. Техният мандат ще трябва да бъде достатъчно дълъг, за да гарантира независимостта на медиите, и освобождаването им преди края на мандата им ще бъде забранено, освен когато вече не отговарят на критериите за изпълнение (възможен е съдебен контрол);

- прозрачни и обективни процедури за финансиране, както и устойчиво и предвидимо финансиране за запазване на независимостта;

- независим мониторинг на политическата независимост на медиите с публични доклади.

 

Защита на работата на журналистите

На органите на държавите членки ще бъде забранено да се намесват в редакционните решения.

Евродепутатите осигуриха забрана на журналистите и редакторите да разкриват източниците си, включително чрез задържане, санкции, претърсвания в офиси или чрез инсталиране на натрапчив софтуер за наблюдение на техните устройства.

Чрез дерогация, такива намеси ще бъдат разрешени само за всеки отделен случай „по причина от първостепенен обществен интерес“, подлежаща на разрешение от съдебен орган. За да се използва натрапчив софтуер за наблюдение срещу журналисти, той ще трябва да бъде оправдан и за разследвания на тежки престъпления, наказуеми с лишаване от свобода в съответната държава членка. В този случай мерките за наблюдение ще трябва редовно да се преразглеждат от съдебната власт.

Дори в тези случаи ще се прилага правото на субектите да бъдат информирани за текущото наблюдение, както и правото на съдебна защита.

 

Прозрачност на собствеността

За да оцени независимостта на медиите, EMFA ще задължи медиите, включително микропредприятията, да публикуват информация за своите преки и непреки собственици, включително дали са пряка или непряка собственост на държавата или публичен орган, в национална база данни.

Медиите ще трябва да отчитат и получените средства от държавна реклама и държавната финансова подкрепа. Това включва средства от страни извън ЕС.

 

Разпоредби срещу произволни решения от големи платформи

Депутатите успешно договориха създаването на система, която да гарантира, че решенията за модериране на съдържание от много големи онлайн платформи не влияят отрицателно на свободата на медиите.

Платформите първо ще трябва да разграничат независимите медии от не-независимите източници. Медиите ще бъдат уведомени, че платформата възнамерява да изтрие или ограничи тяхното съдържание и ще имат 24 часа за отговор (по-кратък срок в случай на криза).

Ако след отговор (или при липса на такъв) платформата все още счита, че медийното съдържание не отговаря на нейните условия, тя може да продължи с изтриване или ограничаване. Въпреки това, ако медиите преценят, че решението няма достатъчно основания и подкопава медийната свобода, те имат право да отнесат случая до извънсъдебен орган за разрешаване на спорове и да поискат становище от Европейския съвет за медийни услуги (a нов съвет на националните регулатори на ЕС, който ще бъде създаден от EMFA).

 

Справедливо разпределение на държавната реклама

За да се гарантира, че медиите няма да станат зависими от държавната реклама, публичните средства към доставчиците на медийни услуги или онлайн платформите ще се разпределят чрез открити и недискриминационни процедури, основани на обществени критерии. Държавите-членки ще трябва да разпределят държавните разходи за реклама към голямо множество медии.

Публичните органи ще публикуват всяка година информация за държавните разходи за реклама, общата изразходвана годишна сума и изразходваните суми за всеки доставчик на медийни услуги или онлайн платформа.

 

Цитати

„Това е огромна победа за свободата на медиите“, каза докладчикът Сабине Верхейен (ЕНП, Германия) след договореното споразумение. „Успяхме да осигурим всички най-важни искания на парламента: редакторите ще бъдат по-независими в решенията си, собствеността на медиите ще бъде по-прозрачна и свободата на медиите няма да бъде ограничавана от големи платформи. Това е важен законодателен крайъгълен камък за запазване на многообразието и свободата на нашите медии и за защита на нашите демокрации.”

„Днешната сделка не е нищо по-малко от признание. Признание за огромните усилия и тежката работа, които всички журналисти полагат всеки ден, рискувайки живота си, за да запазят нашите демокрации,” докладчикът от LIBE Ramona Strugariu (Renew, RO) каза. „Това е огромна стъпка към защитата на медийната свобода и осигуряването на безопасна среда за журналисти и медийни работници. Те го заслужават.“

 

Следващи стъпки

Сделката трябва да бъде официално одобрена от комисията по култура и образование (януари се уточнява) и от парламента като цяло (март пленарна сесия се уточнява), както и от Съвета.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев