Министърът Тодор Тагарев: България е фокусирана върху укрепване на националната си отбрана

....................................................
18.12.2023 / 21:31

„България е фокусирана върху укрепване на националната си отбрана. Трябва да сме подготвени за период на продължителна несигурност, който изисква навременна и адекватна адаптация на съюзническите и националните ни отбранителни способности“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в изказването си по време на посветена на отбраната и киберсигурността конференция, която се проведе днес, 18 декември.

„Ние сме в процес на адаптиране на стратегическата отбранителна политика. Имайки предвид, че изискванията за способности ще бъдат много по-високи през следващите години, основните ни приоритети са изграждането на отбранителни способности чрез ускорена модернизация на въоръжените сили, включително набиране, обучение и задържане на най-добрите кадри в отбраната, активен български принос към НАТО и ЕС с акцент върху укрепването на регионалната стабилност в Черно море и Югоизточна Европа, изграждане на национална устойчивост срещу хибридни заплахи“, каза още министър Тагарев. Той подчерта, че правителството е решено да осигури адекватно финансиране чрез увеличаване на разходите за отбрана, следвайки ангажимента на НАТО за инвестиции в отбраната и националния план.

По време на форума бяха представени възможностите за сътрудничество между български и израелски компании от отбранителния сектор.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев