Татяна Шиварова и нейни ученици изнесоха оперен концерт в Сливен

Матео Манчини и Татяна Шиварова
22.12.2023 / 10:19

Снощи в зала "Сливен" се състоя празничен концерт „Две италиански академии в Сливен“. В концерта пяха Матео Манчини – баритон, от Академия на Майските музикални дни във Флоренция и Юхи Шин – сопран, от Академия Доницети, Милано. Специално участие взе и оперната прима Татяна Шиварова, водещ майсторски класове в двете академии. На рояла бе Марцио Фуллин.

Родената в Сливен Шиварова завладява със своя сопран стотици сцени по целия свят. Постиженията й са забележителни и за нея се говори като звезда от най-висок ранг. Татяна Шиварова завършва Гимназия по френски език в Сливен, където е „открита” за оперното пеене (в VIII кл.) от големия музикален педагог и диригент, маестро Методий Григоров. Рано се открояват изпълнителските й умения и на конкурсите за млади пианисти в Бургас и родния й град, а в студентските години – в Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” (Провадия). Музикалното си образование придобива в Българската държавна консерватория (в класа на проф. Сима Иванова).

От 1985 г., след наградата от Международния конкурс за оперни певци в Швейцария, започва пътят на певицата за завоюване по света на високите върхове в изкуството на оперното пеене.

Още снимки от новината

Юхи Шин
Татяна Шиварова и Марцио Фуллин

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев