Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Ценим приноса на нашите военнослужещи към международния мир и сигурност

................................................
28.12.2023 / 10:09

Ценим усилията на нашите военнослужещи и приноса им към международния мир и сигурност. Прекланяме се дълбоко пред героизма и жертвите, които дадохме при участието си в операции, и при достойното носене на службата в мирно време. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в словото си по време на възпоменателната церемония, която се проведе в Карлово на 27 декември по повод 20 години от атентата в база "Индия" в Кербала, Ирак. Церемонията в Карлово бе в памет на всички български военнослужещи, отдали живота си в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак между 2003 и 2008 г.

В словото си министърът на отбраната заяви още, че защитата на международния мир и сигурност е основна задача на Българската армия. „Вие се готвите за нея, участвате в операции и по този начин допринасяте за по-стабилен свят, за нашето благоденствие и мира и сигурността на българските граждани". С тези думи министър Тагарев се обърна към военнослужещите от 61-ва механизирана бригада, които участваха в днешната възпоменателна церемония. „Участвайки в операции, повишавате оперативната съвместимост и се готвите да изпълнявате ключови задачи по отбраната на страната, възпирайки потенциален агресор; запознавате се с нашите съюзници; печелите тяхното уважение и уважението на българските граждани", допълни той. "За съжаление, участието в операции е свързано със сериозен риск. На този ден, преди 20 години, при атентат в база "Индия" загинаха петима военнослужещи и десетки бяха ранени. В операцията в Ирак общо дадохме 13 свидни жертви. Поклон пред паметта им", каза още министър Тагарев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отправи думи на признателност за достойно изпълнения войнски дълг. „Днес коленичим пред паметта на бойците, които в мирно време загубиха живота си при изпълнение на своя дълг. Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат завинаги в нас. Изразявам признателност и към тези пострадали в тази трагедия, понесли стоически получените травми“, каза адмирал Ефтимов. „И днес български мъже и жени с пагон утвърждават името на България като достоен съюзник и защитник на мира, стабилността и сигурността на Балканите и по света, включително и в Ирак“, изтъкна адмирал Ефтимов. По думите му - военната професия е служба в името на обществото и Родината. „Тя крие рискове и предизвикателства. За да ги намалим, в максимална степен работим за всестранното осигуряване на военнослужещите и тяхната натренираност. Оперативната съвместимост и стандартни процедури са важна стъпка от нашата дейност. Натрупан е опит в операциите зад граница, извлечени са поуки“, подчерта началникът на отбраната.

В Карлово пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм бе отслужена заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, институции и граждани.

На възпоменателната церемония присъстваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов, представители на местната власт от Сопот и Калофер, представители на военнопатриотичните съюзи, граждани и близки на загиналите, участници в мисията в Ирак.

В отговор на въпрос на журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи, че в момента се обсъжда евентуално присъединяване на България в мащабната морска операция в Червено море срещу тероризма и пиратството, в която участие са заявили САЩ, Австралия, Япония и някои европейски държави. По думите му – страната ни е сред най-пострадалите от случващото се в Червено море, тъй като има отвлечени наши сънародници. „Ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция. Може да изпратим щабни офицери и ще видим с какво друго може да допринесем - обменяме информация към момента“, каза още министър Тагарев.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев