Зам.-министър Николов участва в разширено заседание на Управителния съвет на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“

................................................
30.12.2023 / 19:57

Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов участва в разширено заседание на Управителния съвет на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД). В работната среща взеха участие и всички началници на затвори в страната.

Сред темите, които бяха обсъдени, са проведените търгове за отдаване под наем на сгради и земя в поделението на предприятието във Варна и функционален анализ на заетите щатни бройки в териториалното поделение в Сливен.

В дневния ред беше включен и резултатът от извършената проверка на ДПФЗД от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Проверката обхващаше законосъобразността при избора на вида процедура на шест обществени поръчки, съгласно Закона за обществените поръчки. Инспекцията е завършила без констатирани нарушения при проверка на процедурите, проведени в държавното предприятие.

Пред началниците на пенитенциарните заведения бе поставен и въпросът за дейността на сформирана работна група, която изготвя предложение за преобразуването на ДПФЗД в административна структура на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ или в търговско дружество. По инициатива на ресорния заместник-министър се взе решение до 10 януари 2024 г. всички началници на затвори да изпратят своите обосновани становища относно бъдещето на държавното предприятие.

Целта е в промените на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража максимално да бъде защитен интересът на предприятието и неговите основни функции, а именно: превъзпитание и поправяне на лишените от свобода лица, подобряване на условията в местата за изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“ и повишаване обхвата на трудовата заетост на затворниците.

Още снимки от новината

................................................

 

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев