На 5 януари отбелязваме Зимният кръстовден

Снимката е илюстративна
05.01.2024 / 09:32

На 5 януари празнуваме първия християнски празник за годината - Попската Коледа, Зимен кръстовден.

Този празник завършва цикъла на "нечистите дни", който продължава от 25 декември до 5 януари всяка година. Според християнството това са дните, в които новороденият Исус Христос все още не е бил кръстен.

Традиционният ритуал на празника повелява силата на кръста да очисти земята от некръстените същества, които бродят в отвъдното, и да ги подготви за кръщение.

На сутринта свещеникът поставя кръста със светена вода и обикаля от къща на къща, като поръсва с китки босилек. Ако китките замръзнат, годината ще бъде плодородна. Вярва се, че по този начиноткъщатасепрогонваболестта.

Вярва се също,че в деня на зимния кръст птиците и животните говорят с човешкигласове, а всички реки и потоци спират да текат за момент, преди да се пречистят и да започнат да текат отново.

Този ден, известен още като Водокръщи, е първият от поредица водни ритуали с подобен произход; второто и третото "водноиме" са "Йордановден" и "Ивановден", известни на местно ниво като мъжка Водица и женска Водица.

За разлика от Йордановден, на Зимния кръстовден нощното небе се отваря, но само праведните могат да го видят и се вярва, че ако си пожелаят нещо, то ще се сбъдне.

На Попова Коледа имен ден празнуват Кръстьо, Кръстана и техните производни имена.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев